Politički lavirint
39

Čović: Čudi me izjava Semihe Borovac, niko ni ne razgovara o sporazumu IZ-a i BiH

Klix.ba
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas izjavila da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović blokira sporazum islamske zajednice BiH i države BiH, lider HDZ-a kaže kako ga je začudila njena izjava.

"Zaćuđuje me da državna ministrica, koliko god bila u funkciji svoje političke opcije koje predstavlja iznosi detalje koji nemaju nikakve vjerodostojnosti ili nikakvog uporišta u stvarnosti. Sporazum između Islamske zajednice BiH i države BiH je već jedno godinu dana izvan bilo kojeg plana rada u Predsjedništvu BiH. Tako da, začudilo me da čujem komentare radi čega je neka osoba, u ovom slučaju moja malenkost, protiv rješenja tog sporazuma. Ta ministrica nikad sa mnom nije podijelila nijedne riječi ili prokomentirala bilo šta u vezi s tim sporazumom. Taj sporazum jednostavno nije na dnevnom redu. O njemu niko ne razgovara u Predsjedništvu BiH, pa ni ja, naravno. To je jednostavno jedan politički lavirint ove države u kojem je završio i ovaj sporazum", istakao je Čović.

Na pitanje novinara zašto se u Predsjedništvu BiH ne razgovara o sporazumu IZ-a i države BiH, Čović je odgovorio kako je to pitanje za tijela koja dogovaraju rad Predsjedništva BiH.

"U Predsjedništvu imamo jedan pristup problemima. Evo tri godine i nekoliko mjeseci nijedna odluka nije donesena, a da nije do kraja usaglašena. U startu smo pokušali usaglašavati ovaj dokument s mnogim drugim, ali jednostavno nije išlo i tu smo stali", rekao je Čović.

Lider HDZ-a dodao je kako ga je ministrica Borovac mogla barem pitati kako stvari stoje prije nego je išta izjavila.