{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Čestitao sam Plenkoviću zbog Pelješkog mosta, taj iskorak pomaže i BiH

Piše: R. D./Klix.ba
24.4.2018. u 16:12
7
179
Čović: Čestitao sam Plenkoviću zbog Pelješkog mosta, taj iskorak pomaže i BiH
7
Čović: Čestitao sam Plenkoviću zbog Pelješkog mosta, taj iskorak pomaže i BiH
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon otvorenja nove zgrade Carinske ispostave na Aerodromu Mostar član Predsjedništva BiH Dragan Čović prokomentarisao je aktuelna politička pitanja, između ostalog i o Pelješkom mostu.
Kada je riječ o Pelješkom mostu Čović je kazao da se treba ograditi od bilo kojeg stava koji nije stav institucija. Podsjetio je da Predsjedništvo BiH nikada nije usvojilo zaključak ili neki drugi službeni akt u kojem je iznijelo jedinstven stav države Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na neslaganje s projektom Evropske unije u Republici Hrvatskoj o izgradnji Pelješkog mosta i njegovo osporavanje u smislu da na bilo koji način ugrožava interese BiH. Parlamentarna skupština BiH, koju čine Predstavnički dom i Dom naroda, istakao je, nikada nije zatražila da se obustave aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Također, Vijeće ministara BiH nikada nije osporilo realizaciju ovoga projekta.

"Ako gospodin Denis Zvizdić izlazi u ime Vijeća ministara onda to mora biti stav Vijeća ministara, a ne gospodina Zvizdića. Ja sam u ime stranke čestitao gospodinu Plenković da je Hrvatska konačno napravila iskorak koji uveliko pomaže i Bosni i Hercegovini, bez obzira šta ko o tome govorio, jer ćemo mi za dvije ili tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum", izjavio je Čović.

Istakao je da je Republika Hrvatska u prethodnoj komunikaciji usaglasila projekt s bh. stranom i u potpunosti uvažila sve tehničke zahtjeve iznesene od strane naših eksperata i stručnih tijela.

Čović smatra da će do završetka Pelješkog mosta i naša strana završiti cestu Stolac – Neum te da će se i taj grad potpuno otvoriti i doći na nivo koji je potreban.

Kazao je da, iako ne voli da komentariše izjave drugih političara, mora kazati kako iznenađuje da je Bakir Izetbegović u posljednjih sedam dana već tri ili četiri puta istupio potpuno samostalno, bez dogovora i iznoseći detalje sastanaka koji nemaju veze sa stvarnošću.

"Na sjednicu Presjedništva mi donose njegove izjave šta sam ja govorio na toj sjednici, a da niti jedna riječ nije istinita. Moje je pitanje kome sve to treba. Danas smo bili domaćini predsjednici Gornjeg doma Ruskog parlamenta i naravno da smo imali raspravu, ali rat nismo spominjali, već smo kazali kako do jedne mjere drugačije gledamo na prošlost i imamo drugačije vizije budućnosti", odgovorio je Čović.

Čović je kazao kako je na kraju Rusima rekao kako oni dolaze prijateljski i da s njima želimo razvijati dalje ekonomske i sve druge odnose.

"Kazao sam da bi drugačije govorili o Siriji i Ukrajini da smo drugačije organizovani, pa iznosimo neutralne stavove. Žalosti me da stalno ovo moram komentatrisati, a ako je to potreba izborne kampanje, onda ću to prešutjeti. Ako smo pet rotacija mogli raditi s jednoglasnim odlučivanjem, da niti jedna tačka dnevnog reda nije skinuta sa strane, onda nema razloga da u šestoj rotaciji ne bude tako. Ovako ćemo napraviti mnogo štete sebi, strankama, a posebno Bosni i Hercegovini", kazao je Dragan Čović.

Govorio je i o Izbornom zakonu rekavši da za njegove izmjene ima samo još desetak dana i da vjeruje da će CIK izdržati sve udare.

"Uvjeren sam da će se izbori održati, moguće su i izmjene zakona, ako se pronađe kompromis oko toga šta zagovaraju bošnjačke i hrvatske stranke. Rješenja su vrlo jednostavna, sutra ćemo ih ponuditi na sastancima s bošnjačkim strankama, ali isključivo oko Predsjedništva i Doma naroda", odgovorio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: