BiH
31

Čović čestitao Dan državnosti: Dan kada je potvrđena državnost BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Narodima i građanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inostranstvu, 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine čestitiao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. On navodi da je to jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, kada je iznova potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, izražena odlučnost njenih naroda da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet.

"Bosna i Hercegovina sazdana je na viševjekovnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija. Ta tradicija, međutim, nije se gradila bez izazova, a jedan od najvećih je upravo iza nas. U ovoj godini obilježavamo i 20. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je Bosni i Hercegovini donio željno iščekivani mir. Na nama je obaveza da predano radimo na tome da dragocjeni mir pretočimo u trajnu društveno-političku stabilnost i prosperitet. Jedino tako možemo staviti tačku na proces pomirenja i omogućiti da naša zemlja postane prepoznatljiva po napretku i postignućima, a ne po onome što se događalo u prošlosti", kaže se u čestitci.

Čović navodi da upravo zbog toga moramo više nego ikada prije biti predani ideji jednakopravnosti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

"To je jedini put da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo na taj način možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svjetlijoj budućnosti i napretku koji možemo postići samo u Evropskoj uniji kamo i pripadamo, kao sveobuhvatnoj kulturno-političkoj zajednici solidarnosti, te NATO-u kao jedinstvenoj zajednici sigurnosti i prosperiteta. U postizanju tih ciljeva moramo svi do kraja i u potpunosti biti predani", kaže Čović na kraju.