Nakon sjednice HDZ-a
329

Čović: Bošnjačke stranke imaju želju da Hrvatima ponovo izaberu člana Predsjedništva BiH

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a kako je cilj političkih stranaka u Sarajevu da ponovo biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Čović je rekao da se nada kako će uskoro biti usvojene Osnove strategije HDZ-a BiH za izbore 2018. godine, što će biti osnova da se u naredna dva mjeseca dobije strategija. Kako kaže, vjeruje da će HDZ BiH zajedno sa svojim partnerima uvjerljivo pobijediti na općim izborima.

Na pitanje o sastanku Željka Komšića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, on je kazao da neće odgovoriti zbog čega nije bio na sastanku, ali da je zanimljiva struktura stranaka koje su bile na tom sastanku.

On je rekao da bošnjački narod mora imati svoje predstavnike i artikulisati svoj glas. Čović vjeruje da će iduće sedmice u BiH biti predstavnici State Departmenta s kojima će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako kaže, HDZ je spreman da razgovara o tekstovima prijedloga, ali da se u njima osigura biranje legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda kako u domovima naroda tako i u Predsjedništvu BiH. Podvukao je da se odluka Ustavnog suda BiH mora ispoštovati i da vremena za takvo nešto ima.

"Ne potcjenjujemo svu pomoć iz vana. Mi ćemo morati donijeti te izmjene natpolovičnim većinama u parlamentarnim procedurima", kazao je Čović.

Rekao je da niko od političara nema pravo tumačiti odluku Ustavnog suda BiH jer se odluke najviše sudske instance provode, a ne tumače. Kako kaže, potpuno drugo je pitanje sviđa li se nekome odluka ili ne.

Što se tiče raspodjele sredstava od cestarina, on je kazao da je raspodjela uvijek problem, ali da vjeruje kako će se i tu iznaći riješenje.

Čović je upitan i ko je danas adresa HDZ-u za pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH. On je odgovorio da mu ne pada na pamet da HDZ uređuje odnose na bošnjačkoj političkoj sceni tako da s te strane ne brine o tome ko će biti parlamentarna većina.

"Oni u konačnici imaju isti interes kada je riječ o HNS-u. Želja je ponovo birati delegate u domovima naroda i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To se čak i ne krije", rekao je Čović.

Dodao je da HDZ pristaje na bilo kakvo rješenje koje će osigurati legitimno predstavljanje Hrvata u institucijama. Što se tiče mišljenja visokog predstavnika i ustavnih promjena, on je rekao da ne postoje kapaciteti da se izvrše ustavne promjene.

"Inzko, moj prijatelj, je dobrodošao sa svojim stavom. Međutim, OHR nema šta raditi u konačnom donošenju rješenja", kazao je Čović dodajući da bi nametnuto rješenje od OHR-a unazadilo zemlju i evropski put BiH.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH poništio odluke OHR-a tako da ne bi bilo ispravno da se visoki predstavnik međunarodne zajednice BiH ponovo miješa, u smislu nametanja odluka.