{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana...

20.2.2018. u 10:41
863
513
Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana...
863
Čović blokira sporazum IZ-a i države, ima primjedbe zbog džuma-namaza, hadža, kurbana...
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i BiH blokira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. Nezvanično, Čović ima primjedbe u pogledu džuma-namaza, hadža, kurbana i drugih detalja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na zastupničko pitanje Denisa Bećirovića zbog čega BiH još uvijek nije potpisala sporazum s Islamskom zajednicom, Borovac je odgovorila da je Vijeće ministara BiH završilo sve u vezi s ovim sporazumom.

Kako kaže, tekst je usaglašen između članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, odnosno između Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića. Ističe da dogovor nije postignut sa članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem, što je razlog zbog kojeg se Predsjedništvo BiH nije izjašnjavalo o Prijedlogu sporazuma Islamske zajednice i BiH.

Ona se nada da će članovi Predsjedništva BiH u narednom periodu postići dogovor vezan za ovaj sporazum te da će kolektivni šef države na nekoj od narednih sjednica raspravljati o njemu.

Nezvanično, Čoviću smeta poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje u njenim institucijama, arhiv, vakufska imovina i dr. Čović je navodno imao zamjerke i na specifične islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: