Posjeta Predsjedništvu BiH
0

Countryman: "Politički dogovor i saradnja važni za funkcioniranje BiH"

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Centralnu Evropu Thomasa Countrymana, u pratnji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona.

Countryman je čestitao Izetbegoviću izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH, te mu prenio ohrabrujuće utiske državne tajnice SAD-a Hillary Clinton vezane za njenu posljednju posjete našoj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. Sagovornici su saglasni da su politički dogovor i saradnja važan segment funkcioniranja naše zemlje.

Countryman je ponudio pomoć svoje zemlje Bosni Hercegovini u njenom približavanju Europskoj uniji, specijalno u oblasti vladavine prava.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, uz zahvalnost za podršku koje SAD pružaju BiH, naglasio značaj poštovanja Daytonskog sporazuma od svih.

Posebno je istaknuo potrebu da negativna retorika secesije ili teritorijalnog restruktuiranja dijelova zemlje mora prestati kako bi politička klima u zemlji bila opuštenija.

Ponovio je svoje ubjeđenje da dodatna investiranja u bh. ekonomiju pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti, te zamolio sagovornike da pomognu dolazak još većeg broja američkih investitora u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poželio je dobrodošlicu zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD-a Thomasu Countrymanu koji je u posjeti našoj zemlji prvi put nakon devet godina.

Na današnjem sastanku razgovarano je o unutrašnjim prilikama u Bosni i Hercegovini, proteklim izborima te o konstituisanju vlasti na svim nivoima.

Ovom prilikom, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Thomas Countryman izrazio je zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo istaknuvši da je ohrabren jednom pozitivnom atmosferom koja je stvorena na početku rada novog saziva Predsjedništva BiH. Istovremeno je podcrtao da je za BiH ključno uspostaviti novu vlast koja će biti okupljena oko programa, a ne da bude matematička koalicija.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a iskazao je spremnost svoje zemlje da pomogne euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine, pri tom istaknuvši da je taj posao jako teško napraviti ukoliko u BiH ne postoji politička volja za saradnjom, te da su politički lideri u BiH ti koji moraju doći do pozitivnih rješenja za svoju zemlju.

Podsjetivši na neophodnost potrebe provođenja reformi u našoj zemlji, posebno rješavanja pitanja vojne imovine, Countryman je kazao kako SAD žele podstaći sve stranke u BiH da priđu rješavanju ovoga problema na jedan praktičan način, a ne ideološki kao što je do sada bio slučaj.

Zahvalio se u ime SAD-a i država članica NATO saveza na doprinosu koji je BiH dala uputivši svoje snage u Afganistan, pri tom istaknuvši da je to jedan veliki korak i jedan odgovoran čin koji BiH još više približava NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom je ponovio kako nova vlast i svi oni koji budu učestvovali u njoj moraju pronaći rješenje i dogovoriti se oko ključnih pitanja u BiH. To prije svega podrazumijeva rješavanje pitanja vojne imovine, reformu Ustava, te poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije u zemlji.

Razgovarano je i o situaciji u regiji kojom prilikom je istaknuto da su odnosi u regiji unaprijeđeni, te da su za dalje poboljšanje ključni uzajamno poštovanje i partnerski odnosi među državama.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon.