BiH
0

Corrias: U demokratskom društvu nema mjesta za onoga ko negira genocid

FENA
U jednom zdravom i demokratskom društvu nema mjesta za onoga ko negira gonocid. Ali, budućnost Bosne i Hercegovine bit će osigurana samo jednim ostvarenim i pravičnim pomirenjem, potrebnim da bi se zajednički prevazišli izazovi razvoja, izjavio je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, po okončanju sastanka s predstavnicima udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Udruženja žrtava i svjedoka genocida“.

Bosanskohercegovačka delegacija je izrazila svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da Parlament Bosne i Hercegovine godinama ne uspijeva usvojiti odredbu koja predviđa krivično djelo negiranja genocida i kojom bi se krivično sankcionirali svi oni, koji još i danas, negiraju zločine iz prošlosti, navodi se u saopćenju Ambasade Italije u BiH.

Ambasador Corrias, podsjećajući da se jedan sličan projekat zakona protiv negiranja upravo rješava u italijanskom Parlamentu, naglasio je da u jednom zdravom i demokratskom društvu ne može biti mjesta za onoga koji ne priznaje težinu tako neljudskih djela i zločina.

Corrias je podsjetio kako budućnost Bosne i Hercegovine ne može a da se ne zasniva na potpunom i pravičnom pomirenju među ljudima različitih etničkih grupa, koji se svakodnevno bore protiv istih problema i istih poteškoća, saopćeno je.