Žele pomoći
23

Cormack, Wigemark i Palmer: Lideri u BiH moraju postići dogovor o Izbornom zakonu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Današnjem sastanku lidera četiri stranke iz BiH prisustvovali su i visoki predstavnici međunarodne zajednice koji su razgovore o Izbornom zakonu BiH ocijenili pozitivnim te izrazili spremnost za pružanje pomoći bh. političarima koji trebaju doći do kompromisnog rješenja kad su u pitanju izborne reforme.

Direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer istakao je kako mu je bilo zadovoljstvo prisustvovati sastanku na kojem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH. Najvažnije je, kaže, da stranke rade zajedno u pozitivnom ozračju.

"Došao sam ovdje iz Washingtona ne da podržim neku političku stranku, već da pružim pomoć. Nemamo nikakvog favorita kada je riječ o nekim rješenjima, Samo smo tu da pomognemo strankama da razgovaraju o ovom veoma važnom pitanju", rekao je Palmer.

S njim se složio i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

"Nismo ovdje da podržimo neke stranke, već pomognemo u pronalasku rješenja koje će zadovoljiti sve. Nadam se da će se moći iskoristiti današnji zamah. Previše je dosad bilo razgovora koji nisu obećavali ništa. Treba iskoristiti današnji jedinstven stav i, naravno, uključiti sve političke stranke u pregovore", naglasio je Wigemark.

Medijima se obratila i američka ambasadorica Maureen Cormack, u čijoj rezidenciji je i održan sastanak lidera SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a. Ona je kazala kako samo političke stranke iz BiH mogu postići dogovor oko Izbornog zakona koji će na kraju biti usvojen u Parlamentu BiH.

"SAD su spremne, ko što su to pokazale i protekle 22 godine, da rade sa svim ljudima u ovoj zemlji i da investiraju u BiH kako bi se postigao napredak. Tu spremnost ponovo izražavamo. Računamo na stranke da će poduzeti konkretne korake nakon današnjih razgovora i da će to dovesti do pozitivnog ishoda", rekla je Cormack.

Na pitanje novinara zašto HDZ ne sjedne za stol s predstavnicima SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a, Cormack je odgovorila kako pedstavnici međunarodne zajednice od početka razgovaraju sa svima zajedno, kao i sa svima pojedinačno, što će i nastaviti.

Podsjećamo, lideri četiri stranke iz BiH danas su poručili kako imaju jedinstven stav o kome se trebaju izjasniti i predstavnici Hrvata u BiH.