BiH
64

Cormack: Voljela bih da dođe dan kada ću autocestama putovati širom BIH

Piše: E. A.
Maureen Cormack, ambasadorice SAD u BiH u sklopu dvodnevne posjete Istočnoj Bosni boravila je i u BPK Goražde gdje se susrela s premijerom kantona Emirom Okovićem i članovima Vlade.

Tokom prve zvanične posjete ovom kantonu Cormack je sa Okovićem razgovarala o aktuelnoj situaciji s posebnim akcentom na razvoj privrede.

"Imala sam uspješan sastanak sa premijerom i nekoliko ministara koji se bave industrijom, poljoprivredom i razgovarali smo o insipiraciji koju pruža Goražde što se tiče zapošljavanja, industrije i ekonomije. To je jedna prilično uspješna priča", izjavila je Maureen Cormack, koja je posjetila i pogone firme Prevent u industrijskoj zoni Vitkovići .

"Opća slika je da su BPK i općina Goražde, u odnosu na neke druge gradove, prilično uspjeli kad je riječ o privrednim aktivnostima. Goražde je lider privrednog razvoja na prostoru Istočne Bosne i zaslužuje svu pažnju domaćih i međunarodnih faktora", izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Ipak za nastavak uspješne priče ovom području je potrebno kvaliteta putna komunikacija te su posjetu američke ambasadorice članovi kantonalne vlade iskoristili upravo za razgovore o ključnom projektu putnog povezivanja, istovremeno podsjećajući na sadržaj Dejtonskog sporazuma koji obuhvata i ovu temu.

"Kao što smo vidjeli Evropska unija je preuzela vodeću ulogu kad je riječ o infrastrukturi, prošle sedmice je održan vrlo uspješan sastanak regionalnih premijera na kojem je bilo riječi o tome. Mi smo spremni podržati sva nastojanja da se postignu politički dogovori oko toga ali mislim da je Evropska unija preuzela vodeću ulogu po pitanju putne infrastrukture. Ja bih voljela da dođe dan kada ću autocestama putovati širom BIH", kazala je Cormack.

Boravak u ovom dijelu BIH američka ambasadorica je završila posjetom Općini Novo Goražde.