Cormack: Postoje oni što BiH vuku nazad, a i oni što mogu voditi napretku

F
FENA
14.12.2015. u 18:19
45
18
Cormack: Postoje oni što BiH vuku nazad, a i oni što mogu voditi napretku
45
Cormack: Postoje oni što BiH vuku nazad, a i oni što mogu voditi napretku Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack pozvala je političke faktore u Bosni i Hercegovini na dijalog i vraćanje pitanju razvoja, ističući da je Bosna i Hercegovina trenutno na raskrižju jer "postoje ljudi koji vuku nazad a i oni što mogu voditi napretku“.
Ambasadorica je tim riječima prokomentirala, odgovarajući na novinarsko pitanje kako na razvoj BiH može uticati situacija u kojoj, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, neki politički faktori priznaju taj sporazum, drugi ga relativiziraju, a treći krše?

U prvoj dekadi nakon potpisivanja, u BiH je viđeno da je napredak moguć kad postoji odgovarajuća volja, ali je u posljednih nekoliko godina, ocijenila je Cormack, politička energija negativnog smjera pokazala da samo zaustavlja razvoj.

Povodom toga što je iz Republike Srpske prekinuta suradnja sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, američka ambasadorica je podsjetila da je Ambasada njene zemlje već reagirala izjavom podrške nadležnostima ovih državnih institucija želeći da naglasi da vladavina prava mora postojati.


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: