BiH
0

Cormack: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

"Od samog početka ovog slučaja naš je stav jasan - vrlo je bitno da se u ovoj zemlji poštuje vladavina zakona, bez obzira na to da li se radi o pravosudnim institucijama, ekonomskom napretaku, ali jasno je da je stav SAD-a da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati", rekla je Cormack komentirajući to što je Ustavni sud BiH jučer donio odluku o poništavanju rezultata referenduma u RS-u o 9.januaru kao danu tog bh.entiteta.

Upitana da li se mogu očekivati sankcije za predstavnike vlasti RS-a zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Cormack je istakla da se o tome razgovaralo u „određenim krugovima, ali da misli da u ovom trenutku nema nekakvog definitivnog odgovora na to“.

"Mislim da je ova zemlja izabrala svoj put, ka EU i NATO-u i da na tome treba da bude fokus, što znači bolje okruženje za život i mladih ljudi i nadam se da će fokus biti na tim stvarima", rekla je američka ambasadorica u BiH u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodala je da se u njenoj zemlji referendumi organizuju o vrlo praktičnim pitanjima, izgradnji parkova, škola...

"Ako se radi o referendumu koji se protivi odluci suda, onda snage za provođenje zakona sprečavaju takav referendum", istakla je Cormack.

Navela je da je vladavina zakona od velike važnosti, ali da ne smatraju da je ona u potpunosti postignuta u BiH.

"Borba protiv korupcije je ključno pitanje za BiH i njen nepredak i nadam se da će institucije ozbiljno shvatiti borbu protiv korupcije - dodala je ambasadorica SAD-a.

Istakla je da se mora poštovati i sloboda govora i izražavanja te pozvala vlasti u BiH na svim nivoima da pruže podršku novinarima dok rade svoj posao.