Pitanje za sve
157

Cormack: Diskriminacija, segregacija i politizacija negativno utiču na obrazovanje u BiH

Klix.ba
Maureen Cormack (Foto: Klix.ba)
Maureen Cormack (Foto: Klix.ba)
Američka ambasadorica Maureen Cormack smatra da jedan od najvećih izazova s kojima se BiH suočava, a koji zahtijeva hitno rješavanje, jeste kvalitetno obrazovanje koje je djeci potrebno osigurati kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Cormack je u svom novom blogu podsjetila da je stopa nezaposlenosti među mladima 60 posto i da veliki broj njih napušta BiH jer drugdje imaju veće šanse za uspjeh.

"Istovremeno nam predstavnici privatnih firmi govore da žele zapošljavati ljude, ali da ne mogu naći kvalifikovane radnike za slobodna radna mjesta. Kvalitetno obrazovanje koje vodi do intelektualnog razvoja i uspješnog zaposlenja ključno je za vitalnost i budućnost bilo koje zemlje. Diskriminacija, segregacija i politizacija negativno utiču na kvalitet obrazovanja u BiH. To nije pitanje koje se tiče samo jednog konstitutivnog naroda – to je pitanje za sve", istakla je Cormack.

Dodaje da su se učenici, roditelji i nastavnici u Sarajevu glasno suprotstavili pokušajima da se revidira nastavni plan i program bez obzira na utjecaj tih promjena na kvalitet obrazovanja, da se uvedu eksterni ispiti koji nisu usklađeni sa ostatkom zemlje, da se politički "opreme" školski odbori i da se spoje škole, a sve bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i partnerima u oblasti obrazovanja. Kao odličan primjer građanskog angažmana istakla je učenike Stručne srednje škole u Jajcu.

"Suočeni s podjelom škole, oni su, zajedno sa hrabrim profesorima i uz podršku roditelja postali 'glas morala u BiH' po pitanju segregacije u školama. Jasno su kazali da niti je u njihovom najboljem interesu, niti je u najboljem interesu zemlje da se proces obrazovanja odvija u okruženju podjela. Apsolutno su u pravu. Može se i mora postići kompromis koji ne pravi dalje podjele po etničkim principima, kompromis koji prihvata i poštuje učenike koji su u manjini", navela je ambasadorica.

Podsjetila je i da je u Tuzli je prošlog mjeseca Kantonalna skupština usvojila zakon zahvaljujući jednom glasu koji političarima daje ovlasti da imenuju rukovodstvo Univerziteta u Tuzli koji je do sada spadao među institucije koje uživaju najveći stepen nezavisnosti i poštovanja u zemlji. Zakon omogućava da se vrši neprikladan politički utjecaj na rukovodstvo i nastavno osoblje univerziteta. Osvrnula se i na to što je Narodna skupština RS usvojila novi zakon o osnovnom obrazovanju u kojem se ne spominje država BiH i iz kojeg je izbačen najvažniji element iz Okvirnog zakona o obrazovanju 2003. godine.

"Ključni kontakti u RS-u su nam rekli da je namjera zakona da škole pređu na obrazovnu filozofiju koja se zasniva na rezultatima, a taj cilj i Zajednička jezgra nastavnih planova i programa ne isključuju se međusobno. Zajedničkom jezgrom se ne eliminišu jezik, religija niti bilo koji drugi predmet iz 'nacionalne grupe predmeta'. Ono što se njome postiže je modernizacija nastavnih planova i programa širom BiH. Ona garantuje da će svi učenici, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili dio zemlje u kojem žive, dobiti jednako, visokokvalitetno, moderno obrazovanje zasnovano na univerzalnim ljudskim pravima, multikulturalizmu i pomirenju", kazala je Cormack.

Ambasadorica je apelovala na građane BiH da slijede primjer učenika i nastavnika u Jajcu, te nastavnika, učenika i roditelja u Kantonu Sarajevo da progovore, da se njihov glas čuje. Ističe da građani mogu voditi proces reforme obrazovnog sistema ukoliko mirnim putem zahtijevaju da izabrani zvaničnici rade u najboljem interesu mladih ljudi u BiH.