BiH
0

Ćorić: Grad ispunjava svoje dužnosti prema vrtićima

FENA
U povodu sve učestalijih napisa u medijima da grad Mostar ne izvršava svoje obveze prema vrtićima, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Božo Ćorić održao je danas u Mostaru konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo da Grad ispunjava svoje dužnosti prema tim institucijama te da bi po njegovom mišljenju cijene smještaja u vrtićima i ove godine trebale ostati iste.

Ćorić je također pojasnio, da ukoliko dođe do povećanja financijskih sredstava za vrtiće i povećanja cijene vrtića, Grad neće bježati od svoje odgovornosti, ali da takav postupak direktori vrtića moraju argumentirati.

Ćorić je dodao kako Županija mora donijeti važeće propise u roku od šest mjeseci koji se moraju uskladiti s Okvirnim zakonom za predškolsko obrazovanje.

Prema tom zakonu, vrtići će se financirati od strane osnivača, roditelja te dva ministarstva, a djeca će biti obvezna godinu dana pred školu pohađati vrtić.

Grad Mostar će u ovoj godini iz svog proračuna za ustanove predškolskog odgoja, kojima je osnivač izdvojiti 1 277 680 maraka, što je u odnosu na 2004. godinu kada je preuzeo osnivačka prava od općina povećanje od 270 posto, kazao je Ćorić.

On je dodao da je na području grada predškolskim odgojem obuhvaćeno 1 257 djece, od toga 702 djece pohađa vrtiće čiji je osnivač grad Mostar te da prosječna plaća u vrtićima iznosi od 660 do 763 konvertibilne marke.