{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Coppola: Zbog kašnjenja u reformi policije preporučit ću produžetak misije EUPM-a u BiH

F
20.4.2007. u 14:34
0
0
Coppola: Zbog kašnjenja u reformi policije preporučit ću produžetak misije EUPM-a u BiH
0
Coppola: Zbog kašnjenja u reformi policije preporučit ću produžetak misije EUPM-a u BiH
Kašnjenje u reformi policije u BiH potaknut će me da preporučim produžetak misije Evropske policije (EUPM) u BiH, najavio je danas u Sarajevu šef Misije EUPM-a brigadni general Vincenzo Coppola.
Coppola je na ceremoniji dodjele priznanja međunarodnom i lokalnom osoblju ove misije istaknuo kako je restrukturiranje policije u BiH ključ za rješavanje brojnih problema u ovoj oblasti.

-Problem organiziranog kriminala i potrage za osobama optuženim za ratne zločine objašnjava zašto ne možemo izvršiti samo kozmetičku reformu policije, stav je Coppole.

Iako EUPM pomaže jačanje policije na svim nivoima, njen je primarni cilj pomoć u izgradnji policije na državnom nivou. Tako su SIPA i Granična policija BiH sada operativne, ali ima još posla koji se treba obaviti.

Coppola navodi primjere entitetskih i kantonalnih policija koje ostaju zatrpane problemima. Političko uplitanje entitetskih i kantonalnih političara ostaje ozbiljan problem, a sitni i krupni slučajevi korupcije još se dešavaju.

On je ponovio da je prijedlog Direkcije za reformu policije važno dostignuće koje je potrebno održati i razviti kako bi se postigla uspješna reforma.

-Samo putem misije možemo uvezati policijske stručnjake EU s policijskim strukturama u BiH. Ovo je neophodno zbog očuvanja i razvitka dosad postignutog i zbog nadziranja sadašnjeg manjkavog sistema, ustvrdio je general Coppola, sugerirajući stoga produžetak mandata EUPM misije u BiH.

Šef EUPM-a je uručio danas medalje za službu u evropskoj sigurnosti i odbrani komandirima i pripadnicima svojih kontingenata, te certifikate lokalnom osoblju za doprinos na postizanju ciljeva Misije.

Priznanja je dobilo 27 međunarodnih policijskih službenika, tri međunarodna civilna službenika, te osam pripadnika lokalnog osoblja EUPM-a.

Medalje za rad u službi dobili su komandiri kontingenata Austrije, Belgije, Češke, Danske, Francuske, Njemačke, Grčke, Islanda, Luksemburga, Holandije, Slovačke, Švedske, Turske i Velike Britanije.

Ovo je dosad osma EUPM-ova ceremonija dodjele priznanja, a organizira se dva puta godišnje. Prisustvovali su domaći policijski zvaničnici, te predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH.

Misija EUPM-a u BiH postala je operativna od januara 2003. godine i predstavlja prvo operativno dostignuće evropske sigurnosne i odbrambene politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: