BiH
0

Coppola: Radimo na suzbijanju korupcije u policiji

FENA
Borba protiv korupcije u policiji i dobra suradnja Policijske misije Europske unije i Transparency Internationala bile su teme današnjeg sastanka brigadnog generala Vincenza Coppole, šefa misije EUPM-a u BiH, sa Borisom Divjakom, predsjednikom Odbora direktora Transparency Internationala BiH.

“Borba protiv korupcije u policijskim strukturama spada u naš mandat,” izjavio je general Coppola danas u Sarajevu.

“Znamo da korupcija unutar policije postoji. Stoga smo preduzeli nekoliko provjera kako bi smo suzbili ovaj problem. Također smo podsticali policijske snage da osmisle i sprovedu svoje strategije borbe protiv korupcije. Raduje me što mogu reći da su Granična policija BiH, Policija RS-a, Federalna uprava policije i Kantona Sarajevo slijedili naš savjet. Želio bih pozvati i ostale policijske agencije da predstave svoje mjere djelovanja protiv korupcije što je prije moguće.”

Brigadni general Coppola je izvijestio Divjaka o EUPM-ovoj inicijativi za jačanje odgovornosti policije:

“Cilj nam je pooštriti disciplinske mjere protiv korumpiranih pojedinaca, promovirati instrumente koje građani mogu koristiti za prijavu neetičnog i nedopuštenog ponašanja policijskih službenika, kao što su Uredi za pritužbe građana i telefonska linija Krimolovci.“

Govoreći o budućim aktivnostima, general Coppola je upoznao Divjaka sa namjerom EUPM-a da se pozabavi pitanjem korupcije i sa tužiteljima u BiH:

“Trenutno organiziramo konferenciju za policiju i tužitelje s ciljem poboljšanja suradnje između policije i tužiteljstva. Ova dvodnevna konferencija, koja će se održati naredni četvrtak i petak, će također dotaći pitanje borbe protiv korupcije”, rekao je Coppola.

“Želio bih zahvaliti Transparency Internationalu na dobroj dosadašnjoj suradnji i siguran sam da ćemo nastaviti u zajedničkim nastojanjima u borbi protiv korupcije”.

Boris Divjak je izrazio spremnost za „nastavak suradnje sa svim međunarodnim i domaćim institucijama na suzbijanju korupcije i podsjetio da BiH prema svim relevantnim istraživanjima spada u red evropskih zemalja sa najizraženijim stupnjem korupcije, što znači da se bez odlaganja mora pristupiti sustavnim aktivnostima na suzbijanju korupcije“.

Divjak je također istakao konkretan doprinos TI BiH borbi protiv korupcije, kroz “Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije”, koji je do sada pružio pravnu pomoć više od 8.000 građana žrtava korupcije, saopćeno je iz EUPM-a.