BiH
0

Coppola: Povećano prisustvo EUPM-a u Srebrenici

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije, brigadni general Vincenzo Coppola, posjetio je danas Srebrenicu kako bi procijenio sigurnosne planove koje su policija Republike Srpske i lokalna zajednica pripremili za 12. godišnjicu genocida u Srebrenici.

“Prema našim saznanjima s terena, opća situacija u Srebrenici je s policijske tačke gledišta mirna,” izjavio je Coppola. Nakon sastanka s direktorom policije RS-a Urošom Penom i načelnikom Srebrenice Abdurahmanom Malkićem, Coppola je izrazio uvjerenje da će policija RS-a i lokalna zajednica nastaviti zajednički rad kako bi komemoracija protekla dostojanstveno i s poštovanjem koje zaslužuje.

“Prisjetimo se da su sve prethodne komemoracije prošle mirno, a priznanje za to se mora odati radu policije RS-a. Nemam razloga vjerovati da će ove godine biti drugačije”, dodao je.

Direktor Pena je ponovno izrazio snažnu podršku policije RS-a načelniku Malkiću i Organizacionom odboru.

“Oni ne bi trebali oklijevati da mi se obrate u slučaju bilo kakvih zahtjeva ili pitanja koja izazivaju zabrinutost”, izjavio je Pena.

Načelnik Malkić je rekao da Organizacioni odbor poduzima neophodne sigurnosne mjere, a policija RS-a bit će prisutna da bi osigurala da događaj protekne bez problema.

“Dan komemoracije ne bi trebalo smatrati događajem visokog rizika, već vjerskom ceremonijom kojom se odaje počast žrtvama,” zaključio je Malkić.

Coppola je ponovio da je Policijska misija Evropske unije povećala svoje prisustvo na području Srebrenice te da će nastaviti pažljivo nadgledati rad na sigurnosnim pripremama i rad policije na sam dan komemoracije, 11 . jula.