{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Coppola: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u vrhu prioriteta u 2008. godini

F
14.1.2008. u 18:14
0
0
Coppola: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u vrhu prioriteta u 2008. godini
0
Coppola: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u vrhu prioriteta u 2008. godini
Šef Policijske misije Evropske unije (EUPM-a) brigadni general Vincenzo Coppola izjavio je danas u Sarajevu kako će borba protiv organiziranog kriminala biti u vrhu prioriteta u 2008. godini.
Coppola je nakon susreta s Natašom Vodušek, ambasadoricom Republike Slovenije u BiH i predstavnicom zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a istaknuo kako mandat i misija EUPM-a, među ostalim, podrazumjevaju pomoć lokalnim vlastima na planu restrukturiranja policijskih snaga u BiH u skladu sa obavezama koje proizilaze iz parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om (SAA).

- Mi ne trebamo kozmetičku policijsku reformu, kazao je general Coppola, naglašavajući kako fragmentirana policijska struktura u BiH predstavlja konstantu koja se mora razrješiti u korist racionalnijeg pristupa, bolje koordinacije i saradnje, te donošenje homogenog zakonodavstva, a sve s ciljem efikasnijeg odgovora na izazove organiziranog kriminala i korupcije.

Podsjetio je kako je na prijedlog bh. vlasti mandat Misije produžen na period od dvije godine.

Novi mandat se temelji na tri strateška prioriteta - podršci borbi protiv organiziranog kriminala, podršci procesu reforme policije i jačanju odgovornosti policijskih snaga, uključujući i aktivnosti na planu jačanja kontrole državne granice.

Coppola je sigurnosnu situaciju u BiH i profesionalne standarde bh. policijskih snaga ocijenio zadovoljavajućim, te ocjenio kako bi saradnja između policije i tužiteljstava ubuduće trebala biti bolja.

U tom kontekstu, pozdravio je hapšenje Muhameda Ali Gašija kojeg Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo sumnjiči za pripadništvo zločinačkoj organizaciji.

Ambasadorica R Slovenije Nataša Vodušek izrazila je očekivanje da će političari u BiH djelovati konstruktivno u pravcu približavanja evropskim integracijama putem potpisivanja SAA.

Ocjenila je kako će se u narednom periodu pokazati ko je za, a ko protiv Evrope.

Ambasadorica Vodušek ukazala je na odgovornost onih koji u BiH donose odluke, te na važnost realizacije akcionog plana za reformu policije.

Prokomentirala je i upit u vezi s viznim olakšicama, podsjećajući kako je 21. decembra deset novih članica ušlo u šengen-sistem te najavila kako će do kraja tekućeg mjeseca biti razriješene sve nedoumice oko viznih olakšica za određene kategorije bh. građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: