Nastavak polemike
8

Čolpa: Čavari bi bolje bilo da se ogradi od ratnih zločinaca sa kojima se ponosno slikao

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik kluba Pokret u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa rekao je da je odgovor predsjednika FBiH Marinka Čavare na njegovo zastupničko pitanje "horor za zdravu pamet i pokazuje u kojoj je mjeri vladajuća oligarhija odmaknuta od stvarnosti".
Kako kaže Čolpa, nelegitimni predsjednik FBiH Marinko Čavara nema apsolutno nikakvog kredibiliteta da govori i dijeli lekcije o demokratiji budući da zajedno sa svojim stranačkim kolegama već dvije godine spriječava implementaciju izbora iz 2018. godine na nivou FBiH.

"Ironično je da Čavara govori o nefunkcionalnoj državi obzirom da smo svjedoci kako efikasno usvaja budžet svog kabineta uprkos sukobu interesa. Ako je iko pridonio disfunkcionalnosti države, onda je to učinio Čavara kao predsjednik entiteta i zastupnik Parlamenta FBiH", kaže Čolpa.

Čolpa je istakao da Čavara kao funkcioner HDZ-a i u ličnom kapacitetu može razgovarati s kim god hoće i na koju god temu hoće, ali sastančiti o temi budućnosti BiH ne može kao osoba koja predstavlja i zastupa FBiH.

"Na kraju, bolje bi mu bilo da se umjesto što priča o 'orijentalnom pravnom naslijeđu' malo ogradi od presuđenih ratnih zločinaca sa kojim se ponosno slikao i time ispoštuje Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. Negiranje ratnog zločina i slavljenje ratnih zločinaca nije u duhu ni evropskog ni orijentalnog pravnog naslijeđa", zaključuje Čolpa.

Podsjećamo, Čavara se sa Čolpom upustio u polemiku o budućnosti BiH, rekavši da bi neki umjesto evropskog radije orijentalno pravno nasljeđe.