|

Čolak: Parlamentarna skupština BiH mora izmijeniti Izborni zakon

Čolak: Parlamentarna skupština BiH mora izmijeniti Izborni zakon
48
S
SRNA
31.1.2019. u 21:45
237
komentara
48

dijeljenja
Čolak: Parlamentarna skupština BiH mora izmijeniti Izborni zakon Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Odjeljenja za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora Bariša Čolak ocijenio je, nakon što se Ustavni sud proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH o popunjavanju Doma naroda Federacije BiH (FBiH), da je još potrebnije da Parlamentarna skupština BiH izmijeni osporene odredbe Izbornog zakona BiH, zbog kojih je i nastupila kriza.
"Izlaz iz sadašnje situacije vidim u tome da Parlamentarna skupština BiH izmijeni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje su izbrisane, kako je to Ustavni sud BiH naložio u ranijoj odluci u `predmetu Ljubić`", rekao je Čolak komentarišući današnju odluku Ustavnog suda BiH, koji se proglasio nenadležnim za ocjenjivanje uputstva CIK-a.

Čolak smatra da je Ustavni sud BiH u presudi po apelaciji Bože Ljubića, zbog koje je kasnije i izbrisao sporne odredbe Izbornog zakona, naložio da bude obezbijeđen izbor legitimnih delegata bez mogućnosti preglasavanja i manipulisanja s manje brojnim narodima, a u ovom slučaju Hrvatima.

"U toj odluci jasno je navedeno kako treba primijeniti legitimno predstavljanje kako bi se izbjegla mogućnost manipulisanja izborom delegata iz sva tri naroda, a posebno Hrvata", rekao je Čolak.

On je dodao da se odluka Ustavnog suda BiH mora poštovati bez obzira ko se s njom ne bude slagao.

Čolak se usprotivio mogućnosti da ubuduće razne agencije, poput CIK-a posreduju i tumače ustave i zakone kao što je bilo u slučaju izbora delegata za federalni Dom naroda jer bi to dovelo do sloma pravnog sistema.

"Bez obzira na to da li je Ustavni sud izričito poručio, izmjenu zakona treba napraviti Parlamentarna skupština BiH. Ako bi bilo drugačije, onda bi razne agencije, službe mogle mijenjati i tumačiti zakone, a što bi dovelo u pitanje vladavinu prava i apsolutnog sloma pravnog sistema", kategoričan je Čolak, koji je visoki funkcioner HDZ-a BiH.

On tvrdi da CIK BiH nije ispravno postupio sa odlukom da se iz svakog od deset kantona FBiH bira po jedan delegat Hrvat, Srbin i Bošnjak, jer se time negira presuda Ustavnog suda iz "predmeta LJubić" koji je upravo izbrisao takvu odredbu u Izbornom zakonu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (237)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...