{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čolak: Nije problem Komšićeva kandidatura za Predsjedništvo, već izborno zakonodavstvo

12.1.2018. u 17:01
157
330
Čolak: Nije problem Komšićeva kandidatura za Predsjedništvo, već izborno zakonodavstvo
157
Čolak: Nije problem Komšićeva kandidatura za Predsjedništvo, već izborno zakonodavstvo
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak reagovao je na najavu Željka Komšića da će se kandidovati za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kazavši za Klix.ba da nije iznenađen i da je to već viđeno.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"To je samo još jedna potvrda našeg ispravnog opredjeljenja da moramo ići u izmjene izbornog zakonodavstva. Zato smo i išli s našim prijedlogom legitimnog izbora, ne samo delegata za Dom naroda, nego i legitimnog izbora članova Predsjedništva BiH", kazao je Čolak.

Istakao je da nije problem ukoliko Željko Komšić, ili bilo ko drugi, želi biti član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ali bi morao imati potporu hrvatskog biračkog tijela.

"Ne možemo prihvatiti da on bude izabran bošnjačkim glasovima. To je ono što nije uredu. Mi kao politički narod cijenimo da imamo pravo izabrati člana Predsjedništva, a u tom smislu treba tražiti modalitete kako do toga doći. Ukoliko druga dva naroda to mogu, imaju pravo, zašto hrvatski narod to ne bi mogao. U dva slučaja se do sada desilo da je glasovima bošnjačkog naroda zapravo izabran hrvatski član Predsjedništva", rekao je Čolak.

Dodao je da insistiraju na promjeni Izbornog zakona BiH koji bi dao jednaku šansu svakom od konstitutivnih naroda kad je riječ o Predsjedništvu BiH.

"Imamo još dovoljno prostora da to napravimo. Ne mislim da bi bilo koja stranka trebala poduzimati nešto što bi izazvalo novu političku krizu u BiH. A i nepoduzimanje koraka u tom pravcu dovodi do jednakih posljedica", kategoričan je Čolak.

Na pitanje šta se podrazumijeva pod "pripremljenim scenarijem", ukoliko gospodin Željko Komšić bude izabran na poziciju člana Predsjedništva BiH, Čolak odgovara da ne bi komentirao izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

"Naše je istinsko opredjeljenje da promijenimo izborno zakonodavstvo, da sva tri konstitutivna naroda budu u istoj poziciji. Bez toga, bojim se, samo upadamo u krize. Krize ne donose nikome ništa dobro. One zaustavljaju evropski put i zato jesmo gdje jesmo", kazao je Čolak.

Napomenuo je da stranke ovih dana učestvuju u procesu izmjena Izbornog zakona BiH.

"Mislim da bismo konačno trebali svi na jedan vrlo objektivan način pristupiti ovom problemu i ispoštovati odluku Ustavnog suda, prije svega kada je riječ o delegatima za Dom naroda, a jednako tako i za Predsjedništvo BiH. Nama ne trebaju krize koje smo već imali, ili još veće krize", upozorio je Čolak.

Prema njegovim riječima, još uvijek ima dovoljno vremena za izmjene izbornog zakonodavstva.

"Kads je riječ o sastancima između samih stranaka, to se odvija pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. Ti sastanci se u posljednje vrijeme održavaju bilateralno. Jednostavno, želim vjerovati da nikome od političkih aktera nije stalo do toga da upadamo u probleme", potcrtao je.

Na pitanje ima li nagovještaja da bi međunarodna zajednica mogla nametnuti rješenja ukoliko se stranke ne uspiju dogovoriti u vezi s izbornim zakonom, Čolak odgovara da, prema njegovim kontaktima, ni u prizvuku nije nagoviještena mogućnost da bi međunarodna zajednica mogla nametnuti rješenje za izborni zakon.

"Uostalom, smatram da nije ni dobro da nam međunarodna zajednica nameće rješenje", poručio je Čolak.

Istakao je kako ima osjećaj da su stranke, i lijeve i narodnjačke, skeptične u vezi s dolaskom do rješenja, jer su dale svoj prijedlog.

"Problem je što ti njihovi prijedlozi ne ispunjavaju odluku Ustavnog suda. Kao da priželjkuju da neko drugi, odnosno da međunarodna zajednica nametne rješenje", zaključio je Bariša Čolak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: