Ubistvo Antonije Bilić
1

Čolak: Najprimjerenije bi bilo da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj

SRNA
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Vlasti BiH najvjerojatnije će Hrvatskoj ustupiti izdržavanje zatvorske kazne Dragana Paravinje za silovanje koje je počinio u BiH, rekao je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Čolak je naveo da će to biti učinjeno uprkos tome što su Paravinju vlasti BiH prošle godine privremeno izručile kako bi se protiv njega vodio sudski postupak za silovanje i ubistvo Antonije Bilić.

"Najprimjerenije bi bilo da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj s obzirom na najnovije događaje kojih smo svjedoci", rekao je Čolak medijima u Mostaru.

On je dodao da takva odluka dobija dodatno na argumentaciji nakon pronalaženja posmrtnih ostataka Antonije Bilić.

Prema Čolakovim riječima, o proceduri će se formalno dogovarati sudovi koji su izrekli kaznu Paravinji putem ministarstava pravosuđa u Hrvatskoj i BiH.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je prošle godine pravosnažnu presudu kojom je Paravinja proglašen krivim zbog silovanja iz 2006. godine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

Paravinja je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i ubistvo Antonije Bilić.

On je uhapšen u BiH u junu prošle godine gdje je pobjegao nakon što je Hrvatska raspisala potjernicu za njim zbog povezanosti s ubistvom maloljetne Drnišanke.

Posmrtni ostaci Bilićeve, koja je nestala 7. juna prošle godine na Čikolskom mostu u Hrvatskoj, pronađeni su prije nekoliko dana na području Josipdola.