{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čolak: Nacrt zakona o maloljetnom prestupništvu uskoro u parlamentarnoj proceduri

F
25.2.2008. u 14:12
0
0
Čolak: Nacrt zakona o maloljetnom prestupništvu uskoro u parlamentarnoj proceduri
0
Čolak: Nacrt zakona o maloljetnom prestupništvu uskoro u parlamentarnoj proceduri
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak najavio je danas da će se zakon kojim se reguliraju pitanja iz domena maloljetničke delinkvencije na nivou Bosne i Hercegovine ubrzo naći u parlamentarnoj proceduri.
Ministar Čolak potvrdio je da će Ministarstvo pravde BiH uskoro okončati aktivnosti neophodne za upućivanje u proceduru Nacrta zakona o maloljetnim učiniteljima krivičnih djela BiH.

Ocijenio je, istovremeno, da puna provedba tog zakona podrazumijeva stvaranje pretpostavki naznačenih u Strategiji borbe protiv maloljetničke delinkvencije koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u julu 2006.

"Radi se o kompleksnom problemu u čije se rješavanje mora uključiti šira društvena zajednica", kazao je Čolak, uz napomenu da donošenje zakona samo po sebi nije dovoljno.

Čolak je u tom pogledu podsjetio na nedostatak adekvatnih ustanova u koje bi određene kategorije počinitelja krivičnih djela, uključujući i maloljetne prestupnike, bili upućeni na izdržavanje, odgojnih mjera ili pravomoćnih krivičnopravnih sankcija.

Ministar pravde BiH smatra da osim koraka koje treba poduzeti u segmentu izvršenja krivičnih sankcija treba insistirati na razrješavanju problema koji proistječu iz rascjepkanosti i sukoba nadležnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: