|

Čolak na konferenciji evropskih ministara pravde

Čolak na konferenciji evropskih ministara pravde
0
F
FENA
25.10.2007. u 21:23
0
komentara
0

dijeljenja
Čolak na konferenciji evropskih ministara pravde
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak učestvuje na 28. konferenciji ministara pravde zemalja članica Vijeća Evrope, koja se održava u Lanzaroteu u Španiji 25. i 26. oktobra.
Osim evropskih ministara pravde, na konferenciji učestvuju i Evropski komitet za pravosudnu saradnju (CDCJ) i Evropski komitet za krivična pitanja (CDPC). Konferencija je posvećena razmatranju pitanja pristupa pravdi, posebno tzv. ranjivih grupa kao što su djeca, imigranti i tražioci azila.

Ministar pravde BiH je tokom izlaganja naglasio da je Bosna i Hercegovina stvorila brojne zakonodavne i institucionalne prepostavke za ostavarenje preuzetih obaveza iz evropskih i međunarodnih konvencija, među kojima su Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku.

„Važno je napomenuti da je u fazi usvajanja i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima kojim se, između ostalog, propisuje da sva lica koja se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalaze pod međunarodnom zaštitom a naročito tražioci azila, izbjeglice, lica pod privremenim prihvatom, žrtve trgovine ljudima, odnosno lica koja nisu u stanju podmiriti troškove pravne pomoći, imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć“, istakao je ministar Čolak.

Planirano je da 28. konferencija evropskih ministara pravde rezultira potpisivanjem dvije rezolucije: Rezolucije o pristupu pravdi emigranata i tražioca azila i Rezolucije o prijateljskoj pravdi prema djeci, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde biH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.