BiH
0

Čolak na konferenciji evropskih ministara pravde

FENA
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak učestvuje na 28. konferenciji ministara pravde zemalja članica Vijeća Evrope, koja se održava u Lanzaroteu u Španiji 25. i 26. oktobra.

Osim evropskih ministara pravde, na konferenciji učestvuju i Evropski komitet za pravosudnu saradnju (CDCJ) i Evropski komitet za krivična pitanja (CDPC). Konferencija je posvećena razmatranju pitanja pristupa pravdi, posebno tzv. ranjivih grupa kao što su djeca, imigranti i tražioci azila.

Ministar pravde BiH je tokom izlaganja naglasio da je Bosna i Hercegovina stvorila brojne zakonodavne i institucionalne prepostavke za ostavarenje preuzetih obaveza iz evropskih i međunarodnih konvencija, među kojima su Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku.

„Važno je napomenuti da je u fazi usvajanja i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima kojim se, između ostalog, propisuje da sva lica koja se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalaze pod međunarodnom zaštitom a naročito tražioci azila, izbjeglice, lica pod privremenim prihvatom, žrtve trgovine ljudima, odnosno lica koja nisu u stanju podmiriti troškove pravne pomoći, imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć“, istakao je ministar Čolak.

Planirano je da 28. konferencija evropskih ministara pravde rezultira potpisivanjem dvije rezolucije: Rezolucije o pristupu pravdi emigranata i tražioca azila i Rezolucije o prijateljskoj pravdi prema djeci, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde biH.