Rok 36 dana
28

Čolak: Još uvijek postoje šanse za izmjene Izbornog zakona BiH

FENA
Bariša Čolak (HDZ) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bariša Čolak (HDZ) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas u Sarajevu da još uvijek očekuje da je moguće u preostalom vremenu napraviti izmjene Izbornog zakona BiH.

"Imamo malo više od mjesec dana, ali moram biti iskren, nisam previše optimista, s obzirom na to da je prošlo previše vremena, a to se nije napravilo", kazao je Čolak novinarima.

Dodao je da još uvijek postoje šanse.

"Ono što bismo morali svi napraviti, kad kažem svi onda mislim na sve aktere koji sudjeluju u donošenju odluka, prije svega u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali uvažavajući odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Bez toga sigurno neće ići", smatra Čolak.

Upitan da li ima konkretnih razgovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, odgovorio je da, prema njegovim saznanjima, u posljednje vrijeme predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju pojedinačno razgovarati sa strankama, a poslije toga vjerovatno se očekuje jedan zajednički sastanak na kojeme bi se to i definiralo.

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Zakona o krivičnom postupku Čolak je kazao da taj zakon treba promijeniti.

"Mislim da se neće ništa dramatično desiti, s obzirom na to da odredbe koje su na snazi još uvijek vrijede. Prošlo je previše vremena, a to nismo napravili i u vremenu koje je pred nama ipak očekujem da će to biti napravljeno", kazao je Čolak.

Upitan da prokomentira činjenicu da je Ustavni sud zatražio mišljenje OHR-a kada je riječ o apelaciji Borjane Krišto, Čolak je kazao da ne može ulaziti u to što Ustavni sud vjerovatno želi pribaviti njihovo mišljenje.

"Mada, ako mene pitate za OHR, mislim da su oni zaista napravili puno toga što nije dobro i puno toga što sada Ustavni sud mora ispravljati. Ali oni su se odlučili na to i to je njihovo pravo", naveo je Čolak.

Kaže da očekuje da se ta odluka Ustavnog suda donese što je moguće prije.

"Ne znam kada će biti naredno zasjedanje, jer oni očigledno ovu odluku žele donijeti na plenarnom zasjedanju, znači kad su prisutni svi suci Ustavnog suda", kazao je Čolak.