BiH
0

Čolak i Jurčević posjetili međunarodnu komisiju za nestale osobe u Tuzli

FENA
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Barisa Čolak i glavni tužitelj BiH Marinko Jurčević posjetili su danas prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli, gdje su se upoznali s rezultatima ostvarenim u pomaganju Bosni i Hercegovini u rješavanju slučajeva osoba nestalih u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Međunarodna komisija za traženje nestalih u suradnji s Ministarstvom pravde i Državnim tužiteljstvom već dugi period radi na ubrzavanju i poboljšavanju samog procesa traženja nestalih kako bi se obiteljima nestalih mogli pružiti odgovori o njihovim nestalima", kazao je ICMP -ov direktor za odnose sa vlastima BiH Jeffrey Buenger.

Dodao je da će o dugoročnim rješenjima, koja će pomoći u budućnosti ove struke, razgovarati na posebnom sastanku s Jurčevićem i Čokalom. Buenger je istaknuo kako su oni jedni od rijetkih predstavnika bh. vlasti koji su obišli objekte ICMP-a.

Komisija za traženje nestalih do sada je napravila puno toga, kazao je ministar Čolak.

"Kao društvo i država moramo sve napraviti da se ne samo ovaj proces privede kraju, nego da identificiramo sve one koji još uvijek nisu identificirani. Ne samo zbog obitelji žrtava, već i zbog toga sto istina mora doći na vidjelo. Jedino iz prave utvrđene istine može doći do procesa pomirenja" kazao je Čolak, dodavši da je došlo vrijeme kada BiH i sama čini mnogo više putem svojih institucija nego što je to do sada bio slučaj.

Nedostatak forenzičara i zavoda na razini države problem je koji može dugoročno štetiti BiH, zaključio je Čolak.

"Nitko tko dođe u posjet ovom centru ne može ostati imun, i da mu srce i ruke ne zadršću. Ja jesam profesionalac, međutim sad kad ovo govorim meni koljena klecaju od zločina koji se zbio na prostoru BiH", izjavio je tužitelj Jurčević.

Kazao je kako treba ohrabriti sve one koji rade na identifikaciji žrtava.

"Mi koji se bavimo otkrivanjem i gonjenjem, te procesuiranjem počinitelja kaznenih djela, trebamo prikupiti sve relevantne dokaze na temelju kojih ćemo doći do izvršitelja i podići kvalitetne i validne optužnice, koje trebaju biti presuđene pred sudovima u BiH", kazao je Jurčević.

Još jednom je pozvao sve one koje imaju neke dokaze o počinjenim zločinima, a koje nisu dostavili tužiteljstvima, da to učine.

Jurčević je istaknuo potrebu osnivanja zavoda za sudsku medicinu na razini države.

"Ja se nadam da ćemo uspjeti preko svih relevantnih institucija u BiH trasirati put koji sam ja započeo prije godinu i pol dana, da se formira zavod za sudsku medicinu. Očekujem da ćemo uskoro imati sve formalne uvjete za formiranje jednog takvog instituta, koji će omogućiti financiranje novih kadrova koji će se posvetiti ovoj oblasti", kazao je državni tužitelj.

Inače, ICMP-ev sistem za identifikaciju putem DNK je uspostavljen kao odgovor na poteškoće u lociranju, iskopavanju i identificiranju velikog broja osoba nestalih u postkonfliktnim društvima.

Do sada, ICMP-e je izdao vise od 10.000 izvještaja o podudaranju DNK za osobe nestale tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, što je dovelo to točne identifikacije njihovih posmrtnih ostataka.