Igra riječi
600

Bariša Čolak (HDZ) smatra da su svojim prijedlogom riješili i slučaj "Sejdić-Finci"

N. Vasić
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
HDZ je predstavio svoj prijedlog Izbornog zakona, koji je u javnosti naišao na veliko negodovanje. Problematično je što HDZ predlaže ignorantski odnos prema jednom dijelu glasača, kod izbora delegata u Dom naroda, ali i izbora za člana Predsjedništva BiH.
Danas je trebalo da bude održana sjednica Interresorne radne grupe na kojoj bi članovi prvi put razgovarali i o HDZ-ovom prijedlogu, no nije bilo kvoruma za održavanje. Nakon neuspjele sjednice član grupe Bariša Čolak je pojasnio neke pojedinosti koje se tiču HDZ-ovog prijedloga.

I sam kaže da su se desile određene promjene u njihovom prijedlogu, a one se prije svega odnose na izbor člana Predsjedništva. Njihova je ideja da se umjesto člana Predsjedništva iz hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda biraju hrvatski, srpski i bošnjački član Predsjedništva. Time bi se, doduše samo formalno, udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava koje govore o tome da svi narodi moraju imati priliku da budu birani bez obzira na konstitutivnost.

Čolak objašnjava da se za npr. hrvatskog člana Predsjedništva može kandidovati političar iz bilo kojeg naroda, ali da, prema dosadašnjem zakonu, samo Hrvat može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Da bi se udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava, ne predlažemo više da se bira jedan Hrvat, jedan Bošnjak, jedan Srbin. Nego, da bi se mogli kandidovati svi koji se ne izjašnjavaju tako, predlažemo biranje hrvatskog, srpskog i bošnjačkog člana", rekao je on.

Drugim riječima, on smatra da bi se tako udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali se po pitanju ljudskih prava na to da biraju i budu birani definitivno ništa ne bi promijenilo, jer su šanse da npr. Rom ili Jevrej dobije utrku za hrvatskog člana Predsjedništva skoro nikakve.

"Presuda traži omogućavanje svima da se kandidiraju, a ne samo konstitutivnim narodima. Svi imaju pravo kandidirati se i to treba tako biti, a hoće li biti izabrani, zavisi od biračkog tijela", kazao je Čolak.

Osim ove ideje, HDZ je predložio i formiranje tri izborna područja u Federaciji BiH umjesto dosadašnjeg jednog. Ova ideja pak predstavlja ignorantski odnos prema glasačima koji ne žive u mjestima gdje pripadaju većinskom narodu.

Prednost pri izboru npr. člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda bi imala mjesta u kojim je većinsko hrvatsko stanovništvo i jedinica u kojoj je omjer Hrvata i Bošnjaka približan. To znači da bi glasovi Hrvata iz izborne jedinice u kojoj je većinsko stanovništvo bošnjačko bili obezvrijeđeni.

Riječ je o matematici koja savršeno odgovara HDZ-u. Bariša Čolak pak ocjenjuje da bi na ovaj način svi konstitutivni narodi imali jednake šanse da izaberu po jednog člana Predsjedništva.

"Ako je izborna jedinica čitava Federacija, gdje su Bošnjaci većina, logično je da uvijek mogu izabrati oba člana Predsjedništva. Mi ovim rješavamo tu anomaliju", Čolakov je zaključak.