|

Čokoladni neredi u Sarajevu, "izgrednici" se družili i dijelili slatkiše

Čokoladni neredi u Sarajevu, "izgrednici" se družili i dijelili slatkiše
0
Piše: D. B.
3.10.2013. u 19:26
76
komentara
0

dijeljenja
1/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
3/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
4/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/11 Čokoladna revolucija u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
7/11 Čokoladna revolucija u Mostaru
8/11 Čokoladna revolucija u Mostaru
9/11 Kuala Lumpur
10/11 Antalija
11/11 Chicago
U Sarajevu se večeras na Trgu BiH okupila grupa građana kako bi obilježila "Čokoladnu revoluciju" odnosno "Čokoladne nerede". Ideja je prošle godine zaživjela u Mostaru, a cilj je da se proširi diljem BiH.
Hladno vrijeme nije spriječilo grupu aktivista da se okupe i u ugodnom druženju podijele slatkiše. Među njima su bili Leila Šeper, aktivistica udruženja "Akcija građana" iz Sarajeva i Prijedorčanin Emir Hodžić.

Hodžić je za portal Klix.ba objasnio o čemu se zapravo radi.

"Mostarci su došli na sjajnu ideju koja se proširila na internetu. Radi se o 'Čokoladnoj revoluciji' ili 'Čokoladnim nemirima'. Njihova briljantna ideja je zaživjela prošle godine. Građani Mostara sa obje obale su se okupili na mjestu gdje se obično događaju tuče i neredi. Međutim, oni su tu došli da podijele slatkiše, da se zabavljaju i druže. Cilj je da tu ideju proširimo na cijelu BiH gdje postoje tenzije i netrpeljivost. Okupljamo se da dijelimo čokoladu i da se družimo, kontra današnjim tenzijama u vezi s popisom, izbornim kampanjama i tenzijama koje su zasnovane na etičkoj osnovi. Nije nas briga ko je koje nacionalnosti, mi jedemo čokoladu", kazao je Hodžić.

"Vidjela sam događaj na Facebooku i odlučila sam doći. Volim ovakve simbolične akcije, jer se na njima pojavljuju nova lica i pridružuju se nama koji često prisustvujemo sličnim okupljanjima. Ovakve akcije nedostaju našoj zemlji, jer služe za izgradnju solidarnosti i povjerenja među aktivistima i aktivistkinjama. Zabavno je i nema nikakve opasnosti za učesnike. Lijepo se družimo i dijelimo slatkiše", izjavila je Šeper.

U isto vrijeme se "Čokoladna revolucija" održala i u Mostaru na Španskom trgu. Ideju su podržali i aktivisti izvan BiH. Stigle su fotografije iz Antalije, Kuala Lumpura i Chicaga.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...