BiH
5

Ćojluk 2013: Memorijalni spust plovila na Uni

Klix.ba
U sklopu obilježavanja godišnjice oslobođenja Ćojluka, odnosno u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za šezdeset i dva poginula borca u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, proteklih dana je organizirano nekoliko aktivnosti.

Uz malonogometni turnir, marš stazama 511. Slavne bbr., obilazak šehitluka i učenje tevhida i jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, održan je i memorijalni spust na rijeci Uni.

Spust od Kapetanovog jezera do drvenih mostova u centru grada vozi se u čast svih onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, a posebno onih koji su u svim tim borbama položili svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo. Bitka za Ćojluk i slamanje agresorskog mostobrana bila je prelomnica u ratovanju na ovim prostorima i još 1996. godine Unski lađari su odlučili da na poseban način obilježavaju te dane.

Ove godine na rijeku Unu u čast oslobodilaca i stradalih na Ćojluku a koji su bili pripadnici 511. Slavne bbr. Armije RBiH, osim lađara izašlo je i trideset polaznika škole kajaka, uglavnom mladih što u ovakvim situacijama posebno raduje jer je to garancija da herojstvo boraca na Ćojluku neće otići u zaborav.

Po dolasku do drvenih mostova proučena je Fatiha pred duše svih šehida i bačeno cvijeće u rijeku Unu, nakon čega je ratni referent za vjerska pitanja i nosilac najvišeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan" Muhamed ef. Kavazović održao prigodan govor i naravno zahvalio se svim učesnicima što su prepoznali značaj, te pružili svoj doprinos pri obilježavanju historijskih datuma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Općine Bosanska Krupa.