BiH
0

Coca-Cola želi koristiti vodu s bh. izvora

NINA
Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Abid Šarić i generalni direktor privrednog društva Coca-Cola Fuad Strik potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli koncesije za korištenje pitke podzemne vode.

Riječ je o izvoru koji se nalazi u krugu punionice Coca-Cole u Hadžićima, kapaciteta 32 litre vode u sekundi. Prema riječima ministra Šarića, koncesija, prvi put prema kantonalnom Zakonu o koncesijama, dodijeljena je na 25 godina, uz nadoknadu od 0,05 KM po kubičnom metru vode. To znači, kako je kazao Šarić, da će Sarajevski kanton godišnje za korištenje ovoga izvora naplatiti oko 50.000 KM.

"Očekujemo da će biti izgrađeni novi kapaciteti koji će pored ostalog doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta", kazao je Šarić.

Kako je istaknuo Strik, ovaj izvor rezultat je istraživanja koja su proveli stručnjaci Coca-Cole. Naime, radi se o izvoru koji se nalazi na 200 metara dubine. Kao ilustraciju izuzetne čistoće vode s te dubine Strik je naveo da se Sarajevo opskrbljuje vodom, također visoke kvalitete, sa 15 do 20 metara dubine.

"U BiH se godišnje uveze oko 100 miliona dolara vode koja je jedan od najvećih resursa kojima raspolaže BiH. Naše su namjere da pokušamo smanjiti taj uvoz, a istovremeno da povećamo izvoz vode iz BiH", kazao je Strik.

Kako je istaknuo, ovaj izvor otkriven je 'gdje ga niko nije očekivao'. "Pronašli smo izuzetno čistu i pitku vodu tamo gdje to nismo očekivali, pa onda možemo i zamisliti do kakvih bismo rezultata došli tamo gdje očekujemo da ćemo nešto pronaći, ali uz ulaganje novca u nova istraživanja", kazao je Strik.

Coca-Cola je dosad uložila oko milion i pol KM u istraživanja, a kako je kazao njen direktor, nadati se da će Vlada Kantona novac dobiven dodjelom koncesije također uložiti u nova istraživanja.