BiH
0

Coca-Cola i opština Stari Grad realizuju projekat "Baščaršija"

ONASA
Načelnik sarajevske opštine Stari Grad <b>Fehim Škaljić</b> i generalni menadžer <b>Coca-Cola Beverages </b>B-H d.o.o. <b>Fuad Strik</b> potpisali su Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta "Baščaršija", koji predstavlja prvi projekat ove kompanije u svijetu u kojem će se primijeniti potpuno novi marketinški pristup. "Coca-Cola, kao svjetski lider u marketinškim pristupima, i Opština Stari Grad inicijatori su ovog projekta koji će generisati novu ideju, odnosno pokušati prilagoditi reklamni materijal Coca-Cole, odbacujući plastiku i crvenu boju kao prepoznatljive oznake ove kompanije, sa autentičnim izgledom Baščaršije", izjavio je Škaljić.

On je kazao da će ovo "idejno rješenje obuhvatiti 50 lokacija, na kojima je Coca-Cola već prisutna".

Implementacija projekta počinje početkom iduće godine, kada će biti raspisan javni konkurs za bh. studente arhitekture koji treba da predlože rješenja u skladu sa zahtjevima ovog projekta. Coca-Cola će finansirati cijeli projekat, te nagraditi najbolje radove. Realizacija projekta planirana je za juni 2003. godine.

"Baščaršija ima jednu dimenziju koja spaja istok i zapad, a projekat nema namjeru kvariti njen izgled, već ga oplemeniti", rekao je Strik, ističući da je ovo prvi put da se Coca-Cola na ovakav način pokušava približiti kupcima.

On je dodao i to "da je ova firma u BiH dovoljno sazrela, te da ovim potezom naglašava da je spremna odlučnije istupiti na bh. tržište".

Coca-Cola je u BiH 2000. godine otvorila punionicu koja podmiruje domaće tržište i zapošljava oko 300 ljudi. Ukupna investicija od 1996. do 2001. godine iznosi preko 75 miliona KM, što je jedna od najvećih investicija u BiH.

The Coca-Cola Company najveći je svjetski proizvođač i distributer bezalkoholnih osvježavajućih pića.

Uz "coca-colu", najpoznatiju svjetsku marku pića, firma na globalnom tržištu učestvuje sa četiri od pet najpopularnijih svjetskih vrsta bezalkoholnih osvježavajućih pića, uključujući "fantu", "sprite" i "coca-cola light".

Potrošači u skoro 200 zemalja svijeta dnevno konzumiraju proizvode Coca-Cole u količinama većim od milijardu posluženih pića.