{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Clinton i CIA objavljuju povjerljive obavještajne dokumente o ratu u BiH

20.9.2013. u 08:54
3
79
Clinton i CIA objavljuju povjerljive obavještajne dokumente o ratu u BiH
3
Clinton i CIA objavljuju povjerljive obavještajne dokumente o ratu u BiH
Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Bill Clinton u Parizu 14. decembra 1995. (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton i Centralna obavještana služba (CIA) narednog mjeseca će objaviti dokumente o ratu u BiH sa kojih je skinuta oznaka "povjerljivo".
Kako pišu američki mediji, bit će objavljeno 300 novih obavještajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tokom perioda 1992.-1995. Clinton će ih predočiti javnosti 1. oktobra u sjedištu svoje fondacije u New Yorku.

Ovo će biti prvi put da bivši američki predsjednik učestvuje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili povjerljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.

Osim Clintona, na događaju će učestvovati bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright, Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO-a za Evropu, Sandy Berger, bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Leon Fuerth, bivši Goreov savjetnik za nacionalnu sigurnost i bivši izvršni direktor CIA-e za obavještajne podatke John Gannon.

Oni če učestvovati na simpoziju "Bosna, obavještajni podaci i Clintonovo predsjedavanje", na kojem će se razgovarati o ratu na Balkanu i ulozi obavještajnih službi u informiranju visokorangiranih političara.

Kako navodi Arkansas News, bit će govora o ulozi Clintona i njegove administracije o zaustavljanju krvoprolića u zemljama bivše Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: