BiH
0

Clifford Bond izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling imenovao je danas Clifforda Bonda, bivšeg ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini, izaslanikom visokog predstavnika za područje Srebrenice.

Kao izaslanik visokog predstavnika Bond će uime međunarodne zajednice obavljati dužnost osobe za kontakt s lokalnim organima vlasti – državnom nivou, Republici Srpskoj i Federaciji BiH – u vezi s pitanjima koja se odnose na područje Srebrenice, uključujući i Bratunac.

Bond će na terenu obavljati superviziju aktivnosti međunarodne zajednice u i oko Srebrenice te provoditi relevantne odluke visokog predstavnika koje se tiču ovog područja.

Kako je 27. aprila dogovoreno između visokog predstavnika i premijera Bosne i Hercegovine, Federacije BiH te Republike Srpske, izaslanik visokog predstavnika će također osigurati da organi vlasti Bosne i Hercegovine uspostave i održavaju efikasne aranžmane koordinacije za provedbu preporuka Grupe međunarodne zajednice zadužene za procjenu situacije u Srebrenici. Iste uključuju prijedloge za područje Srebrenice za 2007.god. date od države, Federacije BiH i Republike Srpske. Istovremeno, Bond će ostvarivati veze s međunarodnom zajednicom kako bi potaknuo pristizanje veće pomoći i investicija na područje Srebrenice.

On će također pomagati aktivnosti namijenjene za pomoć povratnicima u Srebrenicu te još raseljenim osobama s područja Srebrenice. On će također nadzirati cjelokupnu političku situaciju u području Srebrenice te će izvještavati visokog predstavnika o aktivnostima i razvoju događaja u području njegove odgovornosti, a posebno o političkim događanjima u Srebrenici i Bratuncu.

Bond je bio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini od oktobra 2001. do augusta 2004. godine. U tom periodu, on je bio član Izvršnog odbora Fondacije “Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje”.

Otkako je napustio Bosnu i Hercegovinu, Bond je radio kao viši savjetnik u Kongresnoj komisiji za sigurnost i saradnju u Evropi te kao vanredni profesor na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država.

Bond je započeo svoju diplomatsku karijeru u Misiji Sjedinjenih Država pri tadašnjim evropskim zajednicama, a potom je radio u ambasadama Sjedinjenih Država u Beogradu, Štokholmu, Pragu i Moskvi. On je 1990. godine iz Vašingtona koordinirao američku pomoć za istočnu Evropu te je postao direktor Ureda za područje Kavkaza i centralne Azije prije nego što je imenovan na mjesto ambasadora u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Odsjeku za diplomatsku službu na Univerzitetu Georgetown te je završio postdiplomske studije na London School of Economics. Također je pohađao National War College te pravni fakultet Osgoode Hall u Ontariu.