{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članstvo u EU zajednički strateški cilj BiH i Srbije

F
26.12.2008. u 15:41
0
0
Članstvo u EU zajednički strateški cilj BiH i Srbije
0
Članstvo u EU zajednički strateški cilj BiH i Srbije
Foto: Reuters
Nadležne institucije BiH i Srbije će zajednički sarađivati na ostvarivanju dva strateška cilja u oblasti evropskih integracija, a to je dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i bezvizni režim za građane obje zemlje u narednoj godini.
Ovo su danas tokom sastanka u Sarajevu dogovorili šefovi diplomatija BiH i Srbije Sven Alkalaj i Vuk Jeremić, koji predvodi srbijansku delegaciju u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Oni su ocijenili da samo zajedničkim nastupom i međusobnom podrškom BiH i Srbija mogu ostvariti strateški cilj, a to su evropske integracije.

-Došao sam ovdje da kažem da je BiH naš partner i da vidimo BiH kao ključnog saradnika i partnera u ostvaranju našeg strateškog cilja, a to je članstvo u EU, izjavio je ministar Jeremić, nakon susreta s Alkalajem.

On je još jednom potvrdio da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan i da Srbija čvrsto stoji na tim osnovama.

Najavio je da će Srbija podržati BiH kao članicu Vijeća sigurnosti 2010.-2011., navodeći da je dobro imati susjeda u ovom tijelu, pošto se Srbija opredijelili za diplomatsku borbu za očuvanje ustavnog poretka.

Jeremić ističe da je Vijeće sigurnosti UN-a jedna od najvažnijih arena u kojima će Srbija nastaviti borbu za očuvanje svoje teritorijalne cjelovitosti.

-Očekujemo od BiH da nastavi svoju podršku Srbiji kada je riječ o Kosovu, na način na koji je to zastupala dosada, kazao je Jeremić.

Dvojica ministara vanjskih poslova potvrdili su opredjeljenje i za rješavanje brojnih otvorenih pitanja, kao što su pitanja sukcesije i granice.

Jeremić je kazao da je stav njegove zemlje da sukcesija mora biti rješavana u paketu, te izrazio spremnost Srbije da u narednoj godini inicira sveobuhvatno rješavanje ovog problema.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa, pitanju bh. deviznih štediša Invest banke te naglašena potreba što skorijeg održavanja Međudržavnog vijeća između dvije zemlje na najvišem nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: