Pod nadzorom
1k

Članovi vjerske grupe Lev Tahor napustili kuću u Istočnoj Ilidži, slijedi im deportacija iz BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Članovi jevrejske radikalne vjerske grupe Lev Tahor danas su napustili područje općine Istočna Ilidža. Oni će autobusom, u organizaciji Službe za poslove sa strancima, napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama portala Klix.ba, boravišna dozvola članovima ove grupe ističe 6. februara što znači da više nemaju pravo boraviti u BiH u skladu s bezviznim režimom.

U skladu sa bezviznim režimom osobe mogu boraviti u BiH tri mjeseca, a nakon tog perioda slijedi deportacija ukoliko nemaju valjan razlog za ostanak u našoj zemlji.

Direktor Službe za poslove sa stranica Slobodan Ujić rekao je da nije poznato na koju lokaciju idu jer je to njihova privatna stvar.

"Za vrijeme njihovog boravka nisu napravili nijedan prekršaj", rekao je on te dodao da će već danas napustiti našu državu.

Vlasnik kuće u kojoj borave otkazao je najam ovoj vjerskoj grupi, a direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića da su provjere na terenu izvršili inspektori ove službe.

Članovi grupe Lev Tahor su u BiH došli iz SAD-a, a prije toga su boravili u Kanadi i Gvatemali. Riječ je o proširenoj porodici s većim brojem članova, prilično su zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška djela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Moguće je pronaći informacije o tome da je sekta Lev Tahor u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočenja na internetu. Zanimljivo je i da je Lev Tahor sekta živjela u ukupno 7 država svijeta, a trenutno, od kraja 2021. godine, žive samo u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Članove sekte Lev Tahor još nazivaju i "jevrejskim talibanima".