U toku istraga
60

Članovi udruženja "Švicarac" silom ušli u Addiko banku, menadžment tvrdi da je okupljanje bilo nezakonito

Klix.ba
Foto: Fena
Foto: Fena
Članovi Udruženja Švicarac danas su se okupili ispred poslovnice Addiko banke u sarajevskoj ulici Ferhadija nakon čega su silom ušli u banku. Iz Addiko banke ističu da je okupljanje bilo nezakonito i da žale zbog dešavanja.

"Nezakonito okupljanje članova Udruženja Švicarac ispred poslovnice Addiko banke u Ferhadiji eskaliralo je primjenom sile pojedinih članova Udruženja prema zaštitarima i osoblju banke. Nekoliko članova Udruženja blokiralo je zaštitare i nasilno ušlo u poslovnicu banke, nanoseći materijalnu štetu. Prilikom nasilnog ulaska u poslovnicu jedna od članica udruženja je pala te je zatražila medicinsku pomoć, koja joj je i pružena", kazali su iz banke.

Dodaju da su u toku istražne radnje policije te da je poslovnica zbog incidenta zatvorena.

"Odgovornost za ova dešavanja snosi prije svega predsjednik UKK Švicarac Kemal Duraković koji manipuliše i zloupotrebljava članove ovog Udruženja kako bi ostvario svoje privatne interese. Addiko bank d.d. koja je naslijedila pitanje kredita s klauzulom u CHF od samog početka rada nudi rješenja za ovo pitanje. Rezultat toga je da od otprilike 12.000 kredita ukupno odobrenih u BiH, danas ima nešto više od 700 aktivnih kredita u Addiko Bank dd Sarajevo", tvrde iz Addiko banke.

Ističu da je menadžment banke tokom proteklih mjeseci u više navrata imao sastanke s predsjednikom Udruženja Švicarac upravo s ciljem rješavanja ovog pitanja.

"Ti razgovori, nažalost, nisu urodili plodom jer većina članova Udruženja nije podržala prijedloge rukovodstva Udruženja. Predsjednik Udruženja krije dopise banke upućene Udruženju i s našim stavovima ne upoznaje sve članove Udruženja. Očigledno to radi iz razloga kako bi ostvario neke svoje interese koji nemaju nikakve veze sa interesima članova Udruženja koje navodno zastupa. Još jednom ističemo da bilo kakvo nezakonito ponašanje neće doprinijeti bilo kakvom rješenju. Banka je bila i ostaje otvorena za traženje sporazuma sa svim svojim klijentima. Nažalost, očito je da smo pogriješili što smo pregovore vodili sa Udruženjem i Durakovićem koji zapravo ne želi rješenje, već želi ostvarivati svoje privatne ciljeve i interese", kazali su iz menadžmenta Addiko banke.