{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi udruženja "Kanal 92" prijete podizanjem šatorskog naselja ispred Općine Zenica

F
25.9.2007. u 13:37
0
0
Članovi udruženja "Kanal 92" prijete podizanjem šatorskog naselja ispred Općine Zenica
0
Članovi udruženja "Kanal 92" prijete podizanjem šatorskog naselja ispred Općine Zenica
Udruženje građana «Kanal 92» kojeg čine članovi 31 porodice čiji su stanovi srušeni u jesen 1992. godine prilikom avionapada na zeničko naselje Kanal, uputilo je danas otvoreno pismo Domu za ljudska prava, OHR-u, Predsjedništvu BiH, Uredu ombudsmena u BiH i načelniku Općine Zenica.
Povod pismu je presuda Općinskog suda u Zenici koji je u petak odbio zahtjev ove 31 porodice da im Općina Zenica «dodijeli stan koji zadovoljava minimalne potrebe stanovanja i izmiri naknade za izgubljeni stan».

«Već 15 godina i 31 dan uporno pokušavamo ostvariti osnovno ljudsko pravo – krov nad glavom. Prvu agoniju smo doživjeli septembra 1992. napadom avijacije kada su oštećene i porušene zgrade u kojima smo stanovali. Iako smo legalni stanari i posjedujemo stanarsko pravo, na vrijeme smo ispoštovali sve zakonske regulative u vezi s povratom istih kod nadležnog općinskog organa, ni krivi ni dužni dovedeni smo pred svršeni čin odlukom da Općina nema nikakve obaveze u našem zbrinjavanju», između ostalog stoji u otvorenom pismu.

Članovi Udruženja građana «Kanal 92» navode kako će istrajati u svojoj borbi i da će pristupiti podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih osoba i institucija te da će se u slučaju pokušaja njihovih deložacija iz sadašnjih stanova boriti svim zakonskim sredstvima.

«Ukoliko dođe do deložacija pristupit ćemo podizanju šatorskog naselja ispred Općine Zenica», navodi Udruženje građana «Kanal 92» iz Zenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: