{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva vratili se iz posjete Iraku i Kuvajtu

F
17.5.2007. u 15:20
0
0
Članovi Predsjedništva vratili se iz posjete Iraku i Kuvajtu
0
Članovi Predsjedništva vratili se iz posjete Iraku i Kuvajtu
Svih 36 pripadnika Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava OSBiH koji se nalaze u mirovnoj misiji u Iraku su dobro, nemaju posebnih zahtjeva i odlično obavljaju svoje zadatke, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.
Nebojša Radmanović je ovo izjavio danas na konferenciji za novinare na Sarajevskom aerodromu, po povratku članova Predsjedništva BiH iz posjete Iraku i Kuvajtu. Radmanović je kazao da su ti ljudi zaslužili pažnju, te su članovi Predsjedništva, bez obzira na probleme i sigurnosni rizik, obavili ovu posjetu.

U razgovorima s predstavnicima Komande multinacionalnih snaga i Ministarstva odbrane Iraka članovi Predsjedništva BiH su tražili da bh. vojnicima omoguće sigurno obavljanje njihovog zadatka, dok su oni izrazili pohvale zbog načina na koji obavljaju svoje zadatke.

Ova posjeta Iraku nije bila prilika da se sada rješava pitanje iračkih dugova prema BiH jer se u toj zemlji vodi težak rat, ali će se ovo pitanje morati završiti kad-tad, rekao je Radmanović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je dodao da nije bilo nikakvih zahtjeva za povećanje bh. misije u Iraku.

Iako posjeta Kuvajtu nije bila zvanično najavljena, članove Predsjedništva primio je premijer ove zemlje šeik Naser Muhammed Al Sabah te predstavnici Kuvajtske investicione agencije.

Radmanović je kazao da je kuvajtski premijer koji razumije stanje u BiH izrazio želju za poboljšanjem inače dobrih odnosa s BiH, te da se pomogne razvoju naše zemlje. O tome se razgovaralo i s direktorom Kuvajtske investicione agencije, koja je spremna da podrži projekte razvoja BiH. Predsjedavajući, međutim, nije želio određenije govoriti o odnosu "nekih naših ljudi" prema ostvarivanju mogućih sredstava iz Kuvajta.

Određeniji od njega je bio član Predsjedništva Haris Silajdžić, koji je naglasio da se mora stati ukraj nebrizi i neradu kada je u pitanju predstavljanje BiH u aktivnostima koje mogu donijeti boljitak građanima BiH.

- Podrška BiH je ustvari spontana i oni se pitaju gdje smo mi bili do sada. Zbog toga će svaki uspjeh biti i uspjeh Predsjedništva, ali isto tako i svaki neuspjeh bit će neuspjeh Predsjedništva, bez obzira na to što se radi o tome da ovo moramo raditi svi skupa zajedno kako bismo nešto postigli, kazao je Silajdžić.

Naveo je da su Kuvajćani spremni učiniti sve da pomognu, "iako smo mi minimizirali njihove investicije u BiH". Oni su spremni ili da investiraju u BiH, ili da bh. firme idu da rade u Kuvajt, pri čemu će one biti prioritet.

Glavni je problem što BiH nema projekata koje može predstaviti, smatra Silajdžić, dodajući da su im kuvajtski domaćini naglasili: "Sve je do vas".

Članovi Predsjedništva nisu željeli govoriti o tome ko je direktno odgovoran za ovaj problem, već samo da je Predsjedništvo BiH prihvatilo kritiku, iako nije najodgovornije. Jedino je istaknuto da odgovornost ne leži na bh. ambasadoru u Kuvajtu Šerifu Mujkanoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: