Današnji sastanak
0

Članovi Predsjedništva sa Diengom: Istina o zločinima u BiH je jedini put ka pomirenju

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH primili su Adama Dienga, podsekretara UN-a i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazili su dobrodošlicu specijalnom savjetniku generalnog sekretara UN-a i izrazili podršku aktivnostima i posvećenost ciljevima UN-a.

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a je iskazao zadovoljstvo posjetom BiH, potvrdio zainteresovanost UN-a za Zapadni Balkan, te predočio plan obilaska BiH kao voditelj UN-ovog tima za borbu protiv govora mržnje. Potvrdio je da mu je misija da se u BiH gradi mir i jača povjerenje, okruženje tolerancije i međusobnog poštovanja.

Razgovarano je o provođenju Agende za održivi razvoj 2030 i finansiranje razvoja, koja predstavlja zajedničku viziju članica UN-a o održivom miru i prosperitetu.

Tema susreta je bila i saradnja sa Međunarodnim rezidentnim mehanizmom za krivične tribunale, gdje je rečeno da je jedini put ka pomirenju istina o počinjenim zločinima u BiH.

Saradnja sa Uredom UN-a i UNDP-om u BiH ocijenjena je kao veoma uspješna, uz želju da dodatno bude unaprijeđena u narednom periodu.

U ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovala savjetnica Nina Sajić.