{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH

F
19.4.2007. u 15:07
0
0
Članovi Predsjedništva sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH
0
Članovi Predsjedništva sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Željko Komšić primili su u četvrtak članove Međureligijskog vijeća u našoj zemlji.
Međureligijsko vijeće čine predsjednik Vijeća reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Tokom razgovora članovi Međureligijskog vijeća su naglasili važnost unapređivanja saradnje između Vijeća i Predsjedništva BiH.

Istaknuli su probleme koje treba zajednički rješavati na osnovu Zakona o slobodi vjere, kao što su pitanje restitucije, socijalnog osiguranja za vjerske službenike i izradu drugih normativnih akata za primjenu spomenutog zakona u zatvorima i bolnicama.

Snažno je naglašena i potreba zajedničkog rada na izgradnji mira i povjerenja u BiH te uloga koju crkve i vjerske zajednice imaju u tome.

Zaključeno je da se intenzivnijom zajedničkom saradnjom i redovitim kontaktima može doprinijeti poboljšanju sveukupne situacije u našoj zemlji, a prvenstveno izgradnji povjerenja među bh. narodima i građanima.

Članovi Predsjedništva BiH ponovili su potrebu sadržajnijeg razvijanja saradnje između MRV-a BiH i Predsjedništva BiH kroz zajednički rad koji će doprinijeti razvoju BiH kao zemlje ravnopravnih naroda i građana.

"Zajedničkim naporima trebamo prevladati poteškoće i samo u stabilnom društvu i miru možemo napraviti korak naprijed", kazao je predsjedavajući Radmanović.

Zbog specifičnosti BiH kao društva i države, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je iznio kao prijedlog članovima MRV-a BiH nužnost i mogućnost pooštravanja krivičnih sankcija za počinioce krivičnih djela prema vjernicima, vjerskim službenicima i vjerskim objektima, jer takva krivična djela uvijek imaju šire i složenije refleksije na ukupne odnose u državi.

Na kraju razgovora dogovoreno je da će se naredni susret predstavnika MRV-a BiH i Predsjedništva BiH održati u narednih petnaest dana, kada će detaljnije biti razgovarano o iznesenim temama i prijedlozima, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: