Banja Luka
0

Članovi Predsjedništva s delegacijom EUCOM-a

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović su danas u Banjoj Luci, u toku odvijanja ceremonije zatvaranja vježbe „Združeni napor 2009“, razgovarali s delegacijom Američke komande za Evropu, koju je predvodio admiral James G. Stavridis.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je na sastanku izrazio, u ime Predsjedništva BiH i svoje lično, posebno zadovoljstvo današnjim činom uspješno završene vježbe „Združeni napor 2009“. Tim prije što se ovakva, do sada najveća vježba NATO-a, odvija u zemlji koja još nije punopravna članica NATO saveza.

Komšić je istakao da završetak vježbe predstavlja veoma pozitivan čin za BiH, imajući u vidu naše najvažnije vanjskopolitičke ciljeve. Među njima na prvom mjestu je punopravno članstvo BiH u NATO savezu, o čemu postoji puna saglasnost svih relevantnih faktora u zemlji.

„Imamo jedinstvene Oružane snage BiH i naše jedinice možemo upućivati u različite misije u svijetu, jer imamo puno povjerenje u izvršavanje njima postavljenih odgovornih zadataka“, naglasio je Komšić i dodao da se ovom činjenicom posebno ponosi. Na sastanku je iskazano obostrano uvjerenje da će BiH relativno brzo ispuniti sve uslove za aplikaciju u MAP.

Kako je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH saopćeno, Admiral Stavridis je naglasio posebnu zahvalnost Predsjedništvu BiH i Ministarstvu odbrane BiH i ocijenio da je vježba „Združeni napor 2009“, s rekordnim učešćem 39 zemalja, uspješno provedena i završena.

Također je govorio o važnosti predmeta vježbe tj. o komunikaciji i povezivanju. Na kraju je pozvao Bosnu i Hercegovinu da i dalje uspješno surađuje s NATO savezom, jer je BiH respektabilan i jak potencijalni partner.

Na kraju sastanka, članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost svim zemljama članicama NATO saveza i Vladi SAD-a za sve učinjeno u procesu reformi odbrane BiH.