Put u EU
644

Članovi Predsjedništva nakon sastanka s Mogherini: Kandidatski status do novembra

Piše: S. H.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Glavna tema sastanka u Briselu bio je put naše zemlje u Evropsku uniju, ali i političke prilike u BiH, prije svega proces formiranja vlasti.

Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da je jasna poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Trebamo s institucionalno povezati. Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišten kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status. Nema nikakve dileme EU želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine", kazao je Džaferović.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Dodao je da će BiH ovih dana u Brisel dostaviti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"Moramo implementirati rezultate izbora. Sada imamo situaciju da mandat možemo dati kandidatu koji mora poštovati zakone i prava. Na nama je kako ćemo odgovoriti na ta pitanja. Mi moramo poštivati i naš EU put i NATO put.

Sastanak s Mogherini je trajao sat vremena, a prema riječima Džaferovića sastanak je iskorišten da se vidimo šta BiH treba raditi na evropskom putu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Za nas je ključno djelovanje na relaciji Washington-Brisel. Kada dobijemo kandidatski status i kada otvorimo pregovore tada se neće moći voditi rasprava kakva se vodi sada. Ili ćemo prihvatiti EU standarde ili nećemo", zaključio je Džaferović.

Medijima se obratio i predjedavajući Dodik, koji je istakao da je sastanak bio uspješan.

"Imali smo uspješan sastanak, bez obzira na situaciju u BiH. Imamo razmijevanje u Briselu. To je evropski put. Kasnimo sa nekim stvarima. Vjerujemo da će Parlament EU donijeti mišljenje da nam se da kandidatski status. To je realan okvir da dobijemo taj status", istakao je Dodik.

Visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku BiH na njenom europskom putu. Kazala je da vlasti BiH trebaju žurno tražiti rješenja za aktualna pitanja u BiH: proces formiranja vlasti na svim razinama, odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika EK, reforma izbornog zakona i socioekonomske reforme. Podržala je članove Predsjedništva BiH da budu angažirani na traženju kompromisa oko aktualnih problema, te izrazila nadu da će manadat okončati pozitivnim vijestima za Bosnu i Hercegovinu.