{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Jordanu

F
25.6.2007. u 14:00
0
0
Članovi predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Jordanu
0
Članovi predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Jordanu
Foto: Tročlano predsjedništvo
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Haris Silajdžić borave u zvaničnoj posjeti Hašemitskoj Kraljevini Jordan.
U državnoj delegaciji, pored članova Predsjedništva BiH su i bh. ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Slobodan Župljanin, pomoćnica direktora za unapređivanje stranih investicija u BiH Maida Bećirović te savjetnici i saradnici članova Predsjedništva BiH.

Ceremonija dočeka bh. državne delegacije priređena je u Kraljevskoj palači u Ammanu, uz najveće počasti rezervirane za najviše zvaničnike prijateljskih zemalja, gdje je Njegovo kraljevsko veličanstvo kralj Abdullah II (Abdullah II Bin Husein) dočekao članove Predsjedništva BiH i državnu delegaciju.

Abdullah II je predstavio članove Predsjedništva BiH kraljici Raniji.

Razgovarano je o aspektima međusobne saradnje Hašemitske Kraljevine Jordan i BiH. Istaknuto je da postoji neiskorišten prostor u svestranoj saradnji u ekonomskoj, kulturnoj i drugim oblastima od zajedničkih interesa, a kao temelj izgradnje bilateralnih odnosa istinskog prijateljstva i potpunog razumijevanja.

Konstatirano je da je učinjen značajan napredak u međusobnim odnosima dviju zemalja i istaknuto da će se nastaviti raditi na unapređivanju saradnje, a aktivnije angažirati u građenju prijateljskih odnosa sa zemljama regiona Bliskog istoka, te na svim segmentima u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i nelegalnim migracijama u svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH su podržali napore i angažman Hašemitske Kraljevine Jordan u stabilizaciji političkih i sigurnosnih prilika svugdje u svijetu, posebno na Bliskom istoku, a podvukli da je BiH aktivni sudionik u stvaranju općeg okvira za mir u svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH pozvali su Njegovo kraljevsko veličanstvo kralja Abdullaha II da posjeti BiH i zahvalili Jordanu na solidarnosti i pomoći koju je pružio BiH za vrijeme rata i bezrezervnoj podršci u napretku.

Ovom prilikom potpisani su bilateralni sporazumi između dvije zemlje, i to: Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hašemitske Kraljevine Jordan i BiH, Sporazum o saradnji između Trgovinske komore Hašemitske Kraljevine Jordan i Vanjskotrgovinske komore BiH, Memorandum o razumijevanju između Jordanskog investicijskog odbora (JIB) i Agencije za unapređivanje stranih investicija u BiH (FIPA), Sporazum o saradnji između Agencije za unapređivanje stranih investicija u BiH (FIPA) i Jordanske radio-televizije.

Državna delegacija BiH obišla je kraljevsko groblje i članovi Predsjedništva BiH odali su počast na turbetima jordanskih kraljeva - kralja Husseina ibn Talala, kralja Abdullaha I i kralja Talala ibn Abdullaha.

Tokom trećeg dana posjete Hašemitskoj Kraljevini Jordan predviđen je susret članova Predsjedništva BiH i jordanskog premijera Maroufa al-Bakhita, te sastanak s jordanskim ministrom vanjskih poslova Abdulom Ilahom al-Khatibom, saopćeno je iz bh. predsjedništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: