{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva BiH u posjeti Turskoj

S
3.9.2008. u 13:38
0
1
Članovi Predsjedništva BiH u posjeti Turskoj
0
Članovi Predsjedništva BiH u posjeti Turskoj
Članovi Predsjedništva BiH obišli su u Ankari Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Atatürka, odali počast i položili vijence, te se upisali u Knjigu utisaka u Muzeju. Zvanična ceremonija dočeka članova Predsjedništva BiH bila je u predsjedničkoj palači u Ankari, uz sve državne počasti.
Na početku ceremonije intonirane su himna Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Republike Turske Abdulah Gül obišli su počasnu gardu.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Turske održani su zvanični razgovori delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.
Predsjednik Gül izrazio je zadovoljstvo što su članovi Predsjedništva u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj nakon 2002. godine, te dodao da narod i vlada Turske poštuju cjelovitu BiH sa svim njenim narodima i takvu je žele vidjeti i u budućnosti.
Izrazio je očekivanje da će Bosna i Hercegovina biti demokratska, mirna i stabilna država, koja će pružati sigurnost svojim građanima.

Također je kazao da Turska snažno podržava podržava evroatlanske integracije BiH i veću angažiranost EU u BiH.

Predsjednik Gül je naglasio da je važno što je Bosna i Hercegovina pristupila Partnerstvu za mir, što je i doprinijelo da postane dio Intenziviranog dijaloga sa NATO-om, a taj put u razvoju Bosne i Hercegovine Turska posebno podržava. Tokom susreta istaknuto je zadovoljstvo veoma dobrim političkim odnosima dviju zemalja, koji su i temelj za uspješniju ekonomsku i trgovinsku saradnju. Razgovaralo se i o saradnji na polju energetike, obrazovanja i turizma.

Turska podrška na polju odbrane i sigurnosti u BiH nastavit će se i dalje, rečeno je tokom susreta.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom prijateljskoj Turskoj i zahvalili za podršku koju je pružala i pruža Bosni i Hercegovini, te su pozvali predsjednika Abdulaha Güla da posjeti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: