{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva BiH s Dan Predom: BiH opredijeljena za reformske procese

F
7.6.2017. u 21:06
1
29
Članovi Predsjedništva BiH s Dan Predom: BiH opredijeljena za reformske procese
1
Članovi Predsjedništva BiH s Dan Predom: BiH opredijeljena za reformske procese
Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović iskazali su dobrodošlicu članu Evropskog parlamenta i izvjestiocu za BiH Cristianu Danu Predi te njegovoj delegaciji u kojoj je i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tonino Picula.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na sastanku su razmijenjena mišljenja o najnovijim aktivnostima na putu BiH ka EU te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli zadovoljstvo posvećenošću Evropske unije evropskom putu Bosne i Hercegovine i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u EU za regiju zapadnog Balkana. U tom kontekstu pozdravljena je i snažna podrška evropskom putu BiH, iskazana od Evropskog parlamenta.

Izrazili su očekivanje da će podrška institucija EU i država članica biti nastavljena u okviru napretka BiH na evropskom putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

"BiH je snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i nastavi reformske procese i napredak u okviru procesa integriranja u EU. Provedba Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine", naglasili su članovi Predsjedništva BiH.

Izvjestilac Dan Preda pozdravio je napredak u provedbi reformi i odlučnost BiH da nastavi institucionalne i socioekonomske reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformu pravosuđa i državne uprave.

Kazao je da Evropski parlament želi pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, istaknuvši da vlasti na svim nivoima trebaju ostati na reformskom putu koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnica Marija Milić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: