BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Sergeom Brammertzom

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Sergea Brammertza, čija je posjeta Bosni i Hercegovini dio priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Tokom susreta je rečeno da nema otvorenih pitanja između Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su i podržali rad glavnog tužioca Brammertza i Međunarodnog suda u Haagu, te mu zahvalili za ulogu i pomoć koja je pružena bh. pravosudnim institucijama u procesu procesuiranja optuženih za ratne zločine.

Interesovali su se za izvještaj glavnog tužioca koji će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, ali i za način dalje saradnje sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH.

Također je razgavarano i o trenutnoj situaciji u predmetima koji su ustupljeni Tužilaštvu BiH od Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.

Glavni tužilac informisao je članove Predsjedništva BiH o trenutnoj situaciji u tekućim prvostepenim i drugostepenim postupcima, saradnji Tužilaštva sa državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Informisao je članove Predsjedništva da je Sud u postupku izrade budžeta za 2017/2018 i da je 2017 zadnja godina u kojoj će Vijeće sigurnosti UN-a osigurati budžet za rad Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.