BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa delegacijom Kine

Sarajevo-x.com
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa zamjenikom premijera NR Kine Zhangom Dejiangom.

Zhang Dejiang je izrazio zadovoljstvo posjetom BiH i prenio pozdrave Predsjedništvu BiH od predsjednika NR Kine Hua Jintaoa.

Tokom susreta je rečeno da naše dvije zemlje imaju dobre bilateralne odnose, ali da postoji potreba unapređenja saradnje na ekonomskom i kulturnom planu. Kineska strana je zainteresirana za jačanje saradnje i na naučno-tehničkom, obrazovnom i turističkom planu.

Zamjenik premijera Kine prenio je, u ime Vlade Kine, zahvalnost Predsjedništvu BiH za podršku održavanju Olimpijade, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Harisu Silajdžiću za prisustvu otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu.

Također je izražena zahvalnost Vladi i narodu BiH za pomoć i podršku pružene tokom nedavnog zemljotresa koji je pogodio Kinu.

Kazao je da kineska strana cijeni interesovanje Vlade BiH za dešavanja u Kini i aktivnu podršku za jedinstvenu Kinu. Napomenuo je da Vlada Kine poštuje samostalnost i suverenitet BiH, a posebno podržava sve veći napredak BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa BiH i NR Kine i očekivanje da će se posjete na visokom nivou nastaviti.