BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s Carlom del Ponte

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i šef kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić razgovarali su danas sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva.

Razgovarano je o suradnji bh. vlasti s Tribunalom u Haagu koju je Del Ponteova ocijenila pozitivnom. Od ukupno 161 optuženog pred Haškim tribunalom, procesuirana je čak 91 osoba

"Skandalozna je činjenica da su i nakon 13 godina najtraženiji haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi", kazala je glavna tužiteljica.

Sudionici sastanka su istakli da je suradnja s Haškim tribunalom jedan od najvažnijih uvjeta za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, dok je predsjedavajući Komšić kazao da očekuje bolju suradnju između državnih i policijskih struktura u BiH i Haškog tribunala.

Del Ponteova je izjavila da je zadovoljna suradnjom Ureda oficira za vezu s Haškim tribunalom. Bilo je riječi i o daljnjoj ulozi međunarodne zajednice u hapšenju ratnih zločinaca i njihovom služenju kazne.

Također je razgovarano i o smještaju arhive Haškog tužilaštva, a Del Ponteova je izjavila da će o tom još uvijek otvorenom pitanju odlučiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Predsjedavajući Komšić je ponudio pomoć Predsjedništva BiH i poželio uspjeh u daljnjem radu Haškog tribunala, saopćeno je.