BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ambasadorom Schmunkom

FENA
Vrata Evropske unije za BiH su otvorena a evropsko predsjedništvo želi pomoći, rame uz rame, s rukom u ruci, da vodite BiH u EU, kazao je članovima Predsjedništva BiH njemački ambasador u BiH Michael Schmunk koji je na današnjem sastanku u Predsjedništvu BiH bio u funkciji aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva Evropske unije.

Schmunk je dodao kako brzinu ulaska u EU određuje sama BiH navodeći neophodnost provedbe potrebnih reformi a u skladu s evropskim standardima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je istaknuo iskreno opredjeljenje i odlučnost BiH za evroatlantske integracije. Ponovio je kako su već načinjeni koraci koji ohrabruju a postoji spremnost za još krupnijim u budućnosti te rekao da je na ovom putu pomoć dobrodošla.

Smatrajući Predsjedništvo BiH avangardom ove zemlje na putu prema integriranju u Europsku uniju, ambasador Schmunk je u ostvarenju tog cilja predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, Željku Komšiću i Harisu Silajdžiću ponudio snažno savezništvo dvaju predsjedništava - bh. i njemačkog u Evropskoj uniji.

Ambasador je istakao spremnost da BiH pomogne u modernizaciji i reformama, te dodao da se napredak može postići u atmosferi odmaka od prošlosti, poticanju i stvaranju identiteta, ponosa i zajedništva.

Njemački ambasador je podsjetio da su prije 44 godine, na današnji dan, 22. januara 1963., njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle potpisali povijesni ugovor o prijateljstvu što je značajan primjer pomirenja i želje za modenizacijom.

Na sastanku je dogovoreno i zajedničko ovogodišnje svečano obilježavanje u BiH važnih datuma u Evropskoj uniji - 25. marta, kada se slavi 50. godišnjica osnivanja Evropske unije i 9. maja - Dana Evrope.

Govoreći o izborima u susjednoj Republici Srbiji, zajednički je pozdravljena pobjeda demokratskih snaga na izborima, označivši je ohrabrujućom za jačanje stabilnosti i prosperiteta kako u Srbiji tako i u cijeloj regiji.