Sarajevo
0

Članovi Predsjedništva BiH primili Schwarzenberga, Kouchnera i Bildta

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas poslijepodne u Sarajevu ministra vanjskih poslova Češke Republike Karela Schwarzenberga, ministra vanjskih poslova Republike Francuske Bernarda Kouchnera i ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carla Bildta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je nakon sastanka kazao novinarima da su danas u BiH trojica ministara vanjskih poslova koji uime Evropske unije borave ovdje da nas ohrabre na našem putu prema evroatlanskim integracijama.

„Uvjereni smo da imama prijatelje koji stvarno žele da BiH bude članica EU i koji žele da pomognu u našim konkretnim koracima na tom putu. Bosna i Hercegovina se u narednih nekoliko mjeseci, ili bolje rečeno, tokom ove godine, nalazi na prekretnici kada je riječ o ostvarivanju ciljeva za evroatlanske integracije“, kazao je Radmanović.

Ta prekretnica, dodao je on, znači da ispunimo postavljene uslove i ciljeve koji će značiti da smo konačno demokratski zakoračili prema Evropi i da smo spremni da preuzmemo obaveze u svoje ruke u potpunosti. Također, to znači da u narednih nekoliko mjeseci moramo ispuniti preostale uslove da bi smo obezbijedili bezvizni režim sa EU i bili u poziciji kao i druge naše susjedne zemlje.

„Mislim da u BiH imamo snage za kompromis i dogovor oko tih krupnih pitanja i da moramo, kao izabrani političari, u toku ove godine ispuniti te obaveze. Shvatio sam da imamo podršku i tri ugledna gosta, dakle i čitave EU“, kazao je Radmanović.

Ministar vanjskih poslova Češke Republike Karel Schwarzenberg je napomenuo da je doša ne samo kao ministar vanjskih poslova Češke Republike već i kao predstavnik Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

„Nas trojica smo, zapravo, došli da kažemo da smo u određenom smislu uplašeni za ono što se trenutno dešava u BiH“, kazao je Schwarzenberg.

Jednostavno se, istaknuo je on, počinje primjećivati da BiH počinje zaostajati u odnosu na brzinu kojom se kreću njeni susjedi, odnosno druge zemlje zapadnog Baklana o kojima se ovdje razgovara.

„Sva trojica nas jesmo ministri vanjskih poslova svojih zemalja, jesmo u toj funkciji došli. Međutim, sva trojica imamo i vrlo poseban lični interes kad je ova zemlja u pitanju. Sva trojica imamo vrlo duge i vrlo jake veze s ovom zemljom i upravo zato istinski želimo ovu poruku jasno da damo“, kazao je Schwarzenberg.

Ta poruka je, dodao je on, da je prije deset dana održan jedan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i da je iz tog sastanka proizašla jedna vrlo jasna poruka da mi, zapravo, želimo da se ubrza proces kojim se zemlje zapadnog Balkana, što uključuje BiH, kreću prema EU.

„To je osnovna poruka koju želimo dati na kraju ovog vrlo konstruktivnog razgovora, da smo jednostavno uplašeni, da sam ja uplašen upravo tim usporavanjem koje se počinje primjećivati u BiH i da zaista molim sve koji su u to uključeni da počinju poduzimati konkrete korake ovdje unutar BiH - i u Parlamentu i u drugim institucijama unutar zemlje da se cijela zemlja počne kretati brže i bliže prema EU“, kazao je ministar vanjskih poslova Češke Republike.

Naravno, dodao je on, postoji značajno pitanje viza o kojem je razgovarano i ovom prilikom.

„Nadamo se da ćemo do kraja godine i sa drugim zemljama, a i sa ovom moći pronalaziti odgovarajuća rješenja. Mi svi, a i ja lično, smo predani tome da želimo da vidimo BiH u EU. Međutim, bez ispunjenja uslova to jednostavno nije moguće. BiH će morati te uslove ispuniti“, kazao je Schwarzenberg.

Prema tome, istaknuo je on, kao prijatelj, kao neko ko je zaista predan ovoj zemlji, ko želi ovoj zemlji dobro, i kao prijatelj koji je uplašen želim ponoviti ovu poruku da se moraju poduzeti koraci da se ide dalje.

„Želim zahvaliti našim domaćinima i našim prijateljima na ovako otvorenom i produktivnom razgovoru u prijateljskoj atmosferi gdje smo govorili o teškim pitanjima, ali i o konkretnim stvarima koje će se morati poduzimati da se ovi jasno artikulirani ciljevi i ostvare“, kazao je Schwarzenberg.