BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Hrvatske

Klix.ba
Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose, kao i dobru saradnju na regionalnoj ravni. Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su intenzivni, što potvrđuju brojni posjeti na visokoj i najvišoj razini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Ministar Kovač je izrazio zahvalnost na prijemu i zadovoljstvo što je prvi službeni posjet upriličio Bosni i Hercegovini. Prenio je pozdrave Predsjedništvu BiH od rukovodstva Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Istaknuto je da Republika Hrvatska bilateralno, ali i kao članica EU, prati i podupire napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u EU, te je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji će biti predan 15. veljače, u Briselu. Rečeno je da je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni podstrek promicanju bilateralne i regionalne saradnje, a istaknuta je i potreba promicanja saradnje na ekonomskom planu.




Tokom susreta iskazan je interes za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktualizirati sadržajnijom saradnjom vlada dviju država, te promicanjem političkog dijaloga, istaknuto je prilikom susreta.



Članovi Predsjedništva BiH čestitali su ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miru Kovaču imenovanje u Vladu Republike Hrvatske i poželjeli mu uspjeh u radu.